Hvordan vasker man uld?

Trude Blekastad, Tekstilingeniør

Uld er det uden tvivl et af naturens mest funktionelle materialer. Du kender sikkert til dets evne til at holde dig varm ved at binde luft inde i dets fibre, men vidste du, at uld i streng forstand ikke er isolerende - men temperaturregulerende? Det er derfor, at det både kan holde dig behageligt kølig om sommeren og varm og komfortabel om vinteren.

Uld fjerner den fugt, der dannes, når du er aktiv, samtidig med at det har en naturlig modstandsdygtighed over for dårlig lugt. Så selv om du går og sveder under en hel dags vandring, så vil dit uldtøj ikke komme til at lugte dårligt. Sidst, men ikke mindst, har uld en evne til at varme, også når det bliver fugtigt.

For at dine Aclima-produkter skal holde længe, skal du passe på dem.

Før du vasker tøjet, skal du overveje, om tøjet virkelig skal vaskes - måske kan du bare nøjes med at lufte det. Uld er et selvrensende materiale, der kan bruges mange gange, før du skal vaske det, hvis du bare lufter det efter hver brug.

Vask af tøj bruger meget vand og energi, så hvis du lufter dit uldtøj, skåner du miljøet, og tøjet holder længere.

Pletter er irriterende!

Vores bedste tip er at fjerne dem så hurtigt som muligt, da "nye" pletter er lettere at fjerne. Når du først ved, hvad der forårsagede pletten, er det lettere at vælge den bedste måde at få den væk. Der findes mange tips, når du leder efter information, men husk at du aldrig bør bruge klorbaseret pletfjerner på uldtøj. Sørg for at læse instruktionerne omhyggeligt og skyl tøjet godt. Flydende vaskemiddel er ofte godt til at få pletten væk!

Maskinvask:

Husk at lukke alle lynlåse under vask, og vask tøjet med vrangen ud. Vask altid med lignende farver. Brug et uldprogram og vaskemiddel, der er egnet til uld, f.eks. Aclima Wool Shampoo, som også kan bruges til silke. Aclimas Wool Shampoo gendanner uldens naturlige lugthæmmende egenskaber, gør den blød og elastisk og beskytter mod slid. Du har ikke brug for mere end en spiseskefuld pr. vask. Uldvask gør en stor forskel for dit uldtøj. Hvis du plejer dit tøj, bevarer det sin funktion gennem hele livscyklussen. Aclimas Wool Shampoo fungerer naturligvis til alle uldmærker. Brug den rigtige mængde vaskemiddel; tøjet bliver ikke renere, hvis du bruger mere! Hvis du ikke har vaskemiddel til uld lige ved hånden, er det også muligt at bruge almindelig shampoo.

Et andet tip er ikke at fylde maskinen helt, men kun at fylde den halvt for at få alt helt rent. Stræk forsigtigt tøjet, når det er vådt, og hæng det til tørre.

Uldens egenskaber gør, at den bliver ren, selv når du kun vasker ved 30°C, hvilket også sparer energi. Aclima-uld kan vaskes ved 40°C, men det anbefales at vaske ved lavere temperaturer.

Håndvask:

Alt Aclimas tøj kan tåle maskinvask og lidt mere hårdhændet behandling end vores råd nedenfor, men det skader aldrig at vaske forsigtigt.

Brug altid vaskemiddel til uld, alternativt hårshampoo eller opvaskemiddel, hvis du ikke har andet. Brug rigeligt med vand. Hav afslappede hænder. Klem, vrid eller gnid ikke. Hold snarere vaskevandet end tøjet i bevægelse og lad vandet strømme gennem det i stedet. Vask i lunkent vand (30-40° C). Undgå at hælde varmt eller koldt vand direkte på tøjet. Hvis det er nødvendigt at løfte uldtøjet i våd tilstand, skal du løfte det fra undersiden med begge hænder og sprede fingrene, så der dannes et net eller en sigte. Skyl tre gange i lunkent vand (20-30° C); pres forsigtigt vandet ud mellem hver skylning med dine afslappede, store riveformede hænder.

Afslut med centrifugering i maskinen - hvis du har en ved hånden. Dette hjælper både med at fjerne mere vand (og dermed få renere tøj), og ikke mindst gør det, at tøjet tørrer lettere og hurtigere, hvilket betyder, at der ikke er så stor fare for at strække tøjet ud af form.

Tørring:

Brug et håndklæde eller lignende til at opsuge vand, inden du tørrer tøjet fladt liggende, hvis du ikke vil strække det. Husk, at vådt tøj er tungt, og at tørringen skal gå lidt hurtigt. Tip: Hvis du ikke har en centrifuge, eller hvis du er blevet gennemsvedt eller drivvåd på en vandretur, skal du lave din egen i stedet. Læg tøjet i et løst net og lav en slynge af det. Gå ud og se, hvor langt vandet sprøjter.

Uanset vaskemetode:

  • Læg ikke uld i blød
  • Brug specielt rengøringsmiddel til uld
  • Brug aldrig klorholdige blegemidler og midler med alkalisk pH-værdi
  • Stræk og ryst tøjet til den ønskede form efter centrifugering. Hvis du altid strækker det lidt, krymper tøjet ikke
  • Brug IKKE en tørretumbler
  • Tør ikke i solen

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!