Merino uld, denne bløde, uld der ikke kløer og er naturligt antibakteriel og termoregulerende! Hos Outnorth er al merinould mulesingfri. 

Merinofår
I dag er der omkring en milliard får rundt om i verden, fordelt på mere end 200 racer. De støørste producentlande er Australien og New Zealand og de mest almindelige racer er Lincoln og Merino. Merinofår giver en meget fin og krøllet uld. Merinofår opstod i Nordafrika og kom sandsynligvis til Spanien i slutningen af 1100-tallet. Handel med den bløde, fine uld var signifikant for Spanien, som kontrollerede uldmarkedet i århundreder og forbød længe eksport af Merino får. Fårene blev opkaldt Merino i 1400, efter de kongelige får inspektører, "Merinos".

 

Uld har flere kvaliteter, der bidrager til den høje isoleringsevne: Luftigheden i fibrene, fibrenes skællede overflade, fedtet (lanolin) der omgiver fiberen og graden af fugt absorption. Uldfibrenes krusede struktur binder store mængder luft og giver god varmeisolering. Luften mellem fibrene reducerer varmen i materialet, og har dermed en isolerende effekt mod både varme og kulde. Øget mængde af krusninger giver bedre isolering. Merino uld kan have op til 40 krusninger per centimeter, hvilket giver en høj grad af isolering. Krusninger i fibrene betyder også, at der er færre kontakt punkter mellem materialet og huden, hvilket også er en fordel, når det kommer til at binde luft. Uld er hygroskopisk, hvilket betyder det tilpasser sin fugtabsorption til omgivelserne. Øget luftfugtighed øger fibrenes fugtighed. Uld kan holde fugt inde og mellem fibrene sammenlignet med syntetiske fibre, der kun enten kan holde fugt i eller mellem fibrene. Under øget aktivitet eller forhøjet temperatur i omgivelserne, producerer kroppen sved for at køle sig selv af og fugtniveauet øger. Den luft, der er bundet omkring ulden får større termisk ledningsevne og uldens isolerende effekt reducerer. Jo mere tør luft i hullerne, jo mere isolerende bliver ulden. Graden af isolation tilpasser sig kroppens temperatur og fugtighed. Desuden har fibrenes protein kerne vandafvisende skal der forhindrer væsker i at trænge gennem fiberen. Når luftfugtigheden er højere indenfor end uden for ulden, arbejder ulden for at absorbere fugt og transportere den gennem materialet, indtil der opstår en balance på begge sider. Da fugtigheden transporteres til ydersiden af stoffet, øger varmeisoleringen og du holder varmen.

 

Den varme, der genereres af en tekstil under fugtoptagelse, kaldes absorptionsvarme. Energi frigives, når vandmolekyler bremser, når de går ind i fiberen. Det gør du føler dig varm, selvom tøjet bliver vådt. Uld har en meget høj absorptionsvarme og kan absorbere op til 30 % af sin vægt, uden at føles våd eller miste sin form.

 

Uld fibrenes overflade er dækket med små skæl, der gør at uldtøj kan filtre sig, når du vasker. Skældende kan fjernes ved at ulden behandles og vil derefter kunne maskinvaskes. Mikron-tallet, dvs. fiberen tykkelse i tusindedele af en millimeter, hvor fine uld er mellem 17 og 23 mikron, anvendes som kvalitetskriterium. Når uld opfattes som krattende, er det fordi der er grove fibre i ulden, som ikke viger tilbage fra huden, men stikker lige på. Uld med fine fiber opleves blødere jo finere den er. Grove fibre over 28 mikron kan føle stikkende.

 Vaskeråd for merinould: 
Uld tøj behøver ikke at blive vasket ofte, det er oftest nok hvis det luftes i fugtigt vejr. Dampen som passerer gennem tøjet fjerner jordpartikler og lugt. Fugt på overfladen af tekstiler fremmer bakterievækst, men uldfibrenes overflade forbliver relativt tør. Uldfibrenes kerne absorberer store mængder af vanddamp, mens skallen af fiberen frastøder væsker. Kernen i uldfiber består af to typer af celler, som absorberer forskellige mængder fugt, hvilket gør at den ene svulmer mere end den anden. Dette betyder, at de er i konstant friktionsmæssig bevægelse mod hinanden. Denne funktion opretter en mekanisk selvrensende effekt.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!

Sammenlign produkterSammenlign

Toolbar example

Click the -symbol on the products you would like to compare

Gennem funktionen for at sammenligne produkter, kan du nu enkelt se og sammenligne forskellige produkter.
Klik først på -symbolet bagved de produkter, du vil sammenligne.
Klik derefter på det store -symbol længst nede og klik afslutningsvis på ”sammenlign”.
Informationen du får frem om egenskaber varierer alt efter hvilke produkter, du vælger. Der kan eksempelvis vises farver, vandtæthed, vægt, batteritid, pakkevolumen osv.
Det er med andre ord lidt lettere at finde præcis det produkt, du søger!

  Fjern valg

  Mine favoritterVis dine favoritter

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!