Vælg den rigtige skaljakke

Valg af skaljakke kan næsten sammenlignes med det at købe ny bil. Udbuddet er enormt med masser af modeller, mærker og funktioner. Og når du spørger om tips og gode råd, vil du sandsynligvis få forskellige svar alt afhængig af, hvem du spørger – selv hos os her hos Outnorth. I sidste ende er det naturligvis kun dig som kunde, der helt og aldeles selv bestemmer, hvilken model det skal være. Hvis du er i tvivl om, hvilken skaljakke du skal vælge, kan du blive meget klogere her på siden. Her giver vi dig nemlig de bedste tips til skaljakker, og fortæller dig ikke mindst om, hvilke ting, der er værd at overveje i dit jakkekøb.

Udseende eller funktion?

Mange mennesker køber jakker med øjnene og vælger den specifikke model af den grund, at den er pæn. Det er der måske nogle, der vil mene, ikke er den bedste grund. Det kan der måske være noget om, men omvendt er det heller ikke særligt hensigtsmæssig at vælge en jakke, man ikke synes om og formentlig ikke får brugt. Hvorvidt en given skaljakke er pæn eller ej, lader vi dig om at bestemme. Vi forholder os blot til funktionerne, og i det følgende kan du læse om, hvilke du skal gå efter. Vi mener nemlig overordnet set, at det er funktionerne, der er det vigtigste at gå efter, når du køber skaljakke.

Pris og funktioner

I mange tilfælde gælder det, at man får, hvad man betaler for. Er det også sådan, det forholder sig med skaljakker – og hvad er forskellen på en jakke til 2000 kr. og en til 5000 kr.? Det, der afgør prisen, er i mange tilfælde hvilket materiale, jakken er fremstillet af og ikke mindst hvilke funktioner, den har. Dermed ikke sagt, at en skaljakke i den billigere ende af prisskalaen for eksempel har en dårligere vandmodstand end en dyrere model. Tværtimod kan den billigere variant i nogle tilfælde være bedre, når det kommer til vandmodstand. Det er i stedet funktioner som ekstra ventilation, der kan mangle, når du vælger en billig skaljakke. Det kan også være, den er tungere eller er lavet i et materiale, der er mindre holdbart end det, den dyrere jakke er lavet af. Det handler om, at du finder ud af, hvilke funktioner du har brug for. Så snart du ved det, er det også lettere at finde ud af, hvilke funktionsområder du skal spendere på og hvilke, du kan tillade dig at spare på.

  • Ventilation: Har du brug for ekstra ventilation? Her kan du for eksempel vælge ventilationsåbningerne under armene, der er med til at sikre, at overskudsvarmen inde i jakken slipper ud.
  • Vægt: Hvis jakkens primære brug er til når det regner, og den derfor kommer til at ligge i tasken, er det en fordel at gå efter en jakke, der er let og som ikke fylder meget.
  • Holdbarhed: Vil du bruge jakken i mange år eller kun en enkel sæson eller to? Det er blandt andet et spørgsmål om materialevalg. Skaljakken skal nemlig være slidstærk.
  • Hætte: Justérbar hætte? En hætte er vigtig, når dit ansigt skal beskyttes mod vind og vejr. Det handler om, at den skal sidde rigtigt – og det kan den måske kun, hvis du vælger en hætte, der er justérbar.
  • Lommer: Er det planen, du skal have mange ting med dig i jakken? Det er ikke bare antallet af lommer, du skal tage stilling til, men også om de skal være store eller små. Og placeringen af dem er også noget, der har en betydning.

To-lags eller tre-lags?

En anden vigtig ting at tage stilling til inden skaljakkekøbet er, hvorvidt jakken skal være en to-lags eller en tre-lags. Det har nemlig stor betydning for brugen af jakken. Næsten alle jakker er i dag lavet af stof, der er højtydende, der gør, at jakken er vandtæt, men åndbar. Det er sædvanligvis membran, der ligger på indersiden af jakkens yderstof, og kan for eksempel være Gore-Tex eller en anden form for laminering. Det betyder helt enkelt forklaret, at jakken beskyttes mod fugt udefra, men kan stadig frigive den overskydende damp, der kommer indefra. Det vil med andre ord sige, at jakken ”ånder”. Når en skaljakke har en membran, kaldes det en to-lags, tre-lags eller en to-og-et-halvt-lags-jakke, alt afhængig af hvordan membranen sidder i jakken.

  • I en to-lags-jakke er der, foruden en membran, en løs foring. Denne foring beskytter membranen mod slid indefra. Det hedder en to-lags-jakke, fordi det udelukkende er to yderste lag, der hænger sammen.
  • I en tre-lags-jakke er membranen lamineret fast til inder-materialet. Det betyder, at de tre lag sidder sammen, og det er derfor, at det kaldes en tre-lags-jakke.
  • Sidst er der en to-og-et-halvt-lags-jakke, der har en tynd coating på indersiden af membranen. Det tredje lag er meget tyndt, og det er derfor, at det kun er en 2,5 lags-jakke.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!