Madlavning udendørs - er det ikke bare skønt

Friheden til at lave mad hvor som helst - fra snedækkede bjergtoppe til en sø om sommeren, en kamin i et vintertelt til flammerne over en ild.

Der er mange måder, man kan lave sit yndlingsmåltid på, når man er ude på eventyr, mange modeller og forskellige brændselsmetoder - og i denne vejledning opsummerer vi de måder, som vi har brugt mest, og hvilke ulemper og fordele, vi synes, der er ved de forskellige.

Blank
Blank

Gaskøkken

Vi starter med vores mest gennemprøvede køkken - og det er gaskøkkenet eller stormkøkkenet, som det også kaldes. En top- eller sidemonteret brænder, der ofte ikke tager meget plads i emballagen og har en meget effektiv forbrænding - (for det meste når graderne ikke går alt for meget under minus).

Vi kan godt lide denne metode, netop fordi den er så let at tage med, og i mange tilfælde har du plads til både dit gasrør og brænderen i selve gryden - bare så praktisk. Når man vandrer og har brug for at tænke på vægt og oppakningens størrelse, er denne type køkken perfekt, og man laver ofte frysetørrede retter eller andre måltider, der ikke vejer meget og ofte kun har brug for tilsætning af vand, og det er dets specialitet. På bare et par minutter koger vandet, og du kan hælde det i din ret.

Spritkøkken

Spritten forbinder mange med barndommen, når du gik ud i skoven med din bedstefar eller tog på fjeldvandring med familien og lavede mad i et Trangia-køkken. Selv i dag er dette en velbrugt brændstofmetode af udendørsentusiaster. Fordelen, vi oplever med spritten, er, at flammen er meget venligere at stege på. Sprit er også billigere end gas, og brænderen er billigere end en gasbrænder. Den tomme emballage bortskaffes i almindeligt affald og kan købes på alle andre tankstationer. Spritten brænder lettere ved lavere temperaturer (her taler vi flere/mange minusgrader, hvor der også findes gas specielt til om vinteren).

Ulempen ved denne måde er, at det føles mere besværligt - man skal fylde op oftere, og det kan være lidt besværligt, når man er midt i madlavningen og skal vente på, at brænderen er kølet ned, eller hvis man har sprit tilovers, når man er færdig med at lave mad. Fordi flammerne er venligere end gaskøkkenet, betyder det også, at det tager længere tid at opvarme indholdet i gryden. Det er også lidt mere bøvlet end gassen - især hvis man ikke er så vant til denne metode og ved nøjagtigt, hvor meget der skal bruges.

Blank
Blank

Multifuel

Måske mere et specialkøkken end de andre. Det er ikke det nemmeste at bruge, men er utroligt pålideligt - over hele verden. Som navnet antyder, kan dette køkken bruges med alle slags brændstof - alt fra ren benzin til diesel, flybrændstof og petroleum - endda gas med en adapter. Når man rejser, er der en risiko for, at de ikke sælger gasbeholdere, der passer til ens køkken, og med multifuel er man på den sikre side. De er også lavet til at være lettere at reparere undervejs og har ikke så mange følsomme dele.

Det større gaskøkken

Der er også et større gaskøkken med to (eller flere) brændere. Vi kan godt lide at bruge disse køkkener, når vi har en basecamp i et stykke tid, er ude på en biltur eller simpelthen ikke behøver at gå så langt. Fordelen ved et sådant køkken er, at det er lidt mere som køkkenet derhjemme; man har mere plads til at lave mad på, og det føles lettere at lave et helt måltid til familien eller vennegruppen.

Ulempen her er, at det er stort, og at der ofte kræves flere gasrør til de forskellige brændere.

Ilden

Selvom dette måske ikke er et køkken eller en brænder, vil vi stadig nævne ilden. Det er sandsynligvis vores absolutte foretrukne måde at lave mad på. Fra den første gnist fra ildstenen eller tændstikken, til et varmt måltid. Her kan man bruge stegepander, gryder, støbejern osv. lavet af støbejern. Det spreder varmen på en god måde og modstår ildens variation af varme rigtigt godt. Vi synes, at alt smager bedre kogt over ild, og det har nok at gøre med den røgfyldte smag og hele "ritualet" omkring det.

Ulempen er selvfølgelig, at det vejer meget mere og ikke er noget, du vil gå langt med. Du har også brug for adgang til brænde eller pinde, som kan være vanskelige op i bjergene eller i et naturreservat, f.eks.

Dette var en "kort" oversigt over de mest almindelige køkkener og brændstoftyper, og hvad vores erfaring er med dem. Vi håber, I har fået nogle tips eller inspiration til jeres næste måltid eller køkken.

Velbekomme!

// Forrest & Indiana - @wayoutbros

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!