At vandre

Vandring har en fortryllende kraft, der trækker dig ind i en verden af stier, landskaber og naturoplevelser. Friheden ved, at du bærer alt det, du har brug for på ryggen, og du bærer det med din egen styrke og ser skridt for skridt, hvordan naturen ændrer sig omkring dig. Der er noget urgammelt ved at vandre - vores ældste transportmiddel og stort set det samme i dag som for vores forfædre for tusinder af år siden, men vi vandrer måske af lidt andre årsager.

Vandring betyder og indebærer forskellige ting for alle - følelsen, afstanden, hvad man vil nå, og hvordan man vil gøre det. Nogle kan lide at vandre for at tilbagelægge så mange kilometer som muligt med minimalt udstyr, og andre kan lide at gøre det mere behageligt og vandre rundt i omgivelserne af deres lejr og måske fokusere mere på naturen, dyrene og det «enkle» - som min far normalt siger: «Nogle løber et maraton på få timer, og nogle løber det på en uge, begge har klaret det, men med forskellige holdninger, udgangspunkter og interesser.»

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, og det vigtigste er, at du har det sjovt og kommer ud - udstyret og det praktiske kommer i anden række, og det er dig selv, der bestemmer, hvordan du vil gøre. Det bør og behøver ikke være svært at komme ud og afsted.

Når man skal ud på sin vandretur - uanset om det er første gang, eller hvis man er vant til at vandre - er der nogle ting, man skal huske. Med denne guide vil vi inspirere både dig, der skal ud for første gang, og dig, der har vandret før.

Start med det, du har derhjemme, lån af familie eller venner, og opgrader, når du begynder at kunne lide det mere og mere (hvilket jeg tror, du vil gøre). Intet udstyr er et must, men noget udstyr, kan gøre det ret meget nemmere.

Blank
Blank

Ideen er født, og planlægningen begynder

Hvor vil jeg vandre? Hvilken type vandreture vil jeg tage på - dagsture fra en "basecamp" eller vandreture med al oppakning? Er det en godt afmærket vandresti? Hvordan er vejret og naturen lige præcis der? Hvor mange mennesker er vi? Er der forretninger langs ruten, eller skal jeg have alt med fra starten? Skal jeg sove i telt, shelter eller på hostel? Er der vand?

Det er godt at læse så meget som muligt om det område, du skal vandre i, så der ikke opstår nogle uforudsete ting, du kunne have undgået.

Pakning af udstyr

Når du ved, hvor du vil vandre og har planlagt dit eventyr, er udstyret det næste skridt, du skal tænke på. Hvilken årstid er det - vinter, forår, sommer eller efterår? Hvor koldt er det om dagen, og hvor koldt er det om natten? Hvordan er vejret på den tid af året? Alle årstider har deres charme, når man vandrer, men oppakningen varierer afhængigt af årstiderne og temperaturen. Om foråret begynder alt at blomstre, men det kan også fryse om natten. I løbet af sommeren vil du slå teltet op i skyggen for ikke at vågne op i en bærbar sauna, og du har også brug for mere vand. Om efteråret er der mange, der vandrer, varmen har lagt sig, og landskabets varme farver er en fryd for øjet - men du skal være forberedt på, at nætterne pludselig kan blive kolde, og at det om dagen stadig kan være meget varmt. Vinteren er magisk at vandre i med snesko, turski eller på vandrestier, der ikke er dækket af sne. Her er der mange faktorer, du skal være ekstra opmærksom på, og den vigtigste er kulden. Du bør undgå at svede, have mange lag klar og have varmt soveudstyr med, blandt andet.

Tjek først det udstyr, du har derhjemme - alt behøver ikke at være af det dyreste mærke eller det mest smarte, der findes. Det vigtigste er, at du går ud og skaber minder, og efterhånden som du vandrer mere og mere, bemærker du selv, hvad der skal stå øverst på din indkøbsliste.

Vi deler oppakningen op i 4 forskellige dele:

1. Soveudstyr

Telt, liggeunderlag og sovepose. Det er grundlaget for en god nats søvn (forhåbentlig). Her er det vigtigt at undersøge de forventede temperaturer omhyggeligt, for selvom du bliver lidt kold om dagen, føler du dig meget mere hjælpeløs, hvis du ikke kan holde varmen om natten, og det medfører flere negative effekter - så kontroller soveposens komforttemperatur og liggeunderlagets isoleringskapacitet.

Vi har normalt en oppustelig pude med (de vejer ikke mange gram i dag og gør natten endnu mere behagelig) og en soveposeforing for at skabe et ekstra lag luft, der isolerer noget, og fordi den lettere kan vaskes. «Luksusartikler», vi synes, det er værd at bære på, så det bare bliver lidt bedre det hele.

2. Mad og køkken

Den her bid gør, at man har styrken til at komme videre. At fylde op med næringsstoffer, kalorier og simpelthen bare få noget varmt i maven er utroligt vigtigt, ellers kommer du ikke langt. En af hjørnestenene i madlavning på en vandretur er køkkenet. Vi kan godt lide gaskøkken, da det holder længe, er lettere at bære og meget effektivt koger indholdet i gryden op. Der er mange forskellige størrelser og modeller at vælge imellem, og her vil vi anbefale, at du besøger en butik (eller bestiller hjem) og får vist et antal forskellige varianter for at se, hvad der er bedst til dig. Her bliver du også spurgt, hvor mange I skal afsted - du sparer vægt ved at dele et større stormkøkken, i stedet for at alle har hver deres med.

Når vi taler om mad, er der mange forskellige måder at gøre det på. Men hvad alle tips har til fælles er at spare på vægten så meget som muligt og prøve kun at tage tørre ingredienser med. Vi sammenfatter nogle af de erfaringer, vi har.

Blank
Blank

Frysetørrede færdigretter

Disse kommer fra en række forskellige producenter og er efter vores mening det absolut nemmeste, mest fleksible og mest energigivende alternativ - men samtidig også det dyreste. Du kan købe både morgenmad, frokost og middag med et stort udvalg af forskellige retter, så du kan spise varieret, og hvor du normalt kun behøver at hælde vand på og lade det stå, for at det bliver klart!

Tørre ingredienser

En anden mulighed er at undersøge, hvad de har i din nærmeste butik, hvor du kun behøver at tilføje vand. Vi bruger normalt pulver-kartoffelmos, for eksempel med et stykke tørret kød og nogle krydderier. Billigt, velsmagende, let og fleksibelt. Kopnudler er en anden mulighed, som vi ofte har med os - ikke særligt nærende, men det har passet godt som frokost for os, når vi er på vandretur. Pandekagemix er også godt til morgenmad eller eftermiddagskaffen!

Tør maden selv

Der er mange opskrifter, du kan finde online, der viser nøjagtigt, hvordan man tørrer ingredienser, så de er lette at bære, har bedre holdbarhed, og så får du de smagsstoffer med, du ved, du kan lide. Normalt skal der bare bruges en ovn på svag varme til at tørre maden selv. Man bør dog vide, at nogle af ingredienserne skal lægges i blød et stykke tid inden (en eller flere timer før), fx i en lynlåspose, så det kan blive blødt/mørt.

Snacks/ Energiboost

Også en vigtig del af maden. At du nemt kan fylde op med lidt sukker og protein, når du føler, du har brug for det. Vi tager normalt Snickers med til det formål, men har også lavet vores egne «powerbars» med for eksempel dadler, nødder osv. Man kan også købe et stort udvalg af andre proteinstænger i de almindelige butikker og finde opskrifter på, hvordan man laver sine egne . Vi plejer også at lave en «Trailmix» - rosiner, jordnødder med nogle gange nogle chokoladestykker i.

i>Tip: Hav dette i bæltetasken eller ved hånden for hurtig adgang.

3. Tøj

Det kan føles, som om der er et uendeligt hav af forskellige mærker, funktioner, vægte og tekstiler - men vi sammenfatter de vigtigste punkter fra vores oplevelser.

Skoene/støvlerne

Vi synes, de er en meget vigtig del af udstyret. Vi kan godt lide at gå i støvler på alle årstider - de er varmere end et par sneakers om sommeren, men den stabilitet og «bærehjælp», man får, er uovertruffen for os. Støvlerne skal gå over anklen og have en indbygget sål. Det såkaldte skaft er lidt mere et spørgsmål om smag - nogle kan lide en mere struktureret skaft og andre for eksempel bare en læderskal for at kunne tørre dem lettere. Prøv selv og mærk efter! Vi synes, at fordelen ved Gore-Tex støvler er, at de holder fødderne tørre, men ulempen er, at når de bliver våde, tager det længere tid at tørre dem. Gore-Tex er ofte mere polstret og struktureret, men det bryder alle sig ikke om. Skalstøvler har den fordel, at man kan bygge videre med lag/tykkelse af sokker afhængigt af årstid, og at de tørrer hurtigere.

Strømper:

Det går hånd i hånd med skoene - her kan vi lide og anbefale at bære dobbeltstrømper i merinould. Et tyndere lag tættest på foden og et lag ovenpå i en tykkelse, der passer til årstiden. Det gør man, for at sokkerne gnider mod hinanden i stedet for mod foden, og uld, fordi den transporterer fugt væk, fungerer ved at ventilere, og fordi den varmer, selv når den er våd. Skift sokker ofte - flere gange om dagen, og lad de brugte hænge på rygsækken, så de tørrer. Så holder du dine fødder tørre og glade, og du modvirker gnavesår, vabler og andre lidelser.

Blank
Blank

Benene:

I skrivende stund er der stadig en smule minusgrader fra tid til anden, men foråret er godt på vej. Selv på benene kan vi godt lide at have et underlag i merinould tættest på kroppen (når det er koldt). Vi bruger normalt friluftsbukser eller funktionsbukser udenpå, fordi de har stretchpaneler for mere mobilitet og også funktioner såsom ventilationslommer og / eller zip-off for hurtigt at kunne regulere temperaturen. Dette er ikke et must, men hjælper og er meget pænere efter vores mening. Vi har hørt meget godt om uldundertøj af samme grund som sokkerne og underlaget, men har faktisk kun brugt almindeligt bomuldsundertøj, når vi har været ude - og det har fungeret fint for os indtil videre.

Overkroppen:

Så tager vi et skridt op. Her har vi igen et underlag i merinould tættest på kroppen, og tykkelsen varierer afhængigt af årstiden. På ydersiden har vi en varmende trøje (nu i det tidlige forår), helst med en lynlås, der let kan lynes op eller ned for at regulere temperaturen. Over den har vi efter behov en syntetisk dunvest, der kan pakkes ned til en lille pakke, men som kan tages op, når vi holder pause, eller det er koldt. Og sidst men ikke mindst - skaljakken. Den, der beskytter en mod vejret, om det er sne, regn, vind eller hagl. Det fungerer også med en regnjakke, men de er ikke særligt åndbare og er ofte ikke designet til et aktivt eventyr.

I parentes nævner vi også skalbukser - det er ikke noget, vi ofte tager med på en vandretur, men afhængigt af hvor du skal hen, og hvordan vejret ser ud, er det godt at pakke et par lette skalbukser (eller regnbukser) ned for at kunne beskytte dig mod vejret.

Hovedet:

På den her årstid kan jeg godt lide at have en hue med i merinould til de tidspunkter, hvor ørerne siger nej, eller hvis det bliver en kold nat i teltet, og også en kasket til at beskytte mod solen og eventuelt holde håret væk fra ansigtet.

4. Andet udstyr

Vand:

Der er forskellige måder, hvorpå du kan bære vand med dig - personligt kan jeg lide at medbringe en (eller to) flasker drikkevand og et lille vandfilter, der renser vandet fra søer og vandløb, så det er sikkert at drikke. Min bror har et væskesystem med 2 eller 3 liter vand med sig, som ligger mod ryggen og betyder, at man med det samme har mere færdigt vand klart. Dette afhænger lidt af, hvor man skal vandre, hvor mange vandveje der er osv. Under alle omstændigheder skal du altid have adgang til rent vand på en eller anden måde - du mister meget væske, når du vandrer!

Førstehjælps-kit:

Du ved aldrig, hvornår ulykken sker (og det er normalt, når du mindst venter det), og du kommer ofte langt med et førstehjælpskasse. Dette kan også omfatte et 'Spot' eller lignende, der opdaterer ens koordinater og velbefindende til ens nærmeste derhjemme, også uden mobildækning, og som endda kan ringe efter hjælp - man ved aldrig. I førstehjælpskassen er det også vigtigt at pakke plaster til gnavesår og vabler ned, og noget solbeskyttelse.

Telefon:

Telefonen er blevet en ting, som næsten alle bærer med sig hver dag, og som indeholder mange smarte funktioner. Du kan forevige din vandretur ved at tage billeder, se på kort og holde dem derhjemme opdateret - og du kan tage underholdningen med dig, såsom en podcast eller lydbog, du kan lytte til om aftenen.

Powerbank:

Så elektronikken forbliver opladet. Vi har en variant med solpaneler, som man ruller ud for altid at kunne oplade bare lidt - godt til de tider, hvor man virkelig har brug for et par ekstra procent.

Solbriller

Pandelampe

Skiftetøj:

Afhængigt af hvor længe du skal være væk, skal du altid sørge for at have mindst et sæt tørt og rent skiftetøj med. Her bruger vi på kortere vandreture normalt vores andet underlag som pyjamas, f.eks.

Kniv:

Vi har som minimum altid en foldekniv eller en lettere kniv med os, fordi man så ofte har brug for den - til madlavning, eller til at skære et reb eller et plaster. Man kan også sidde og hygge sig lidt om aftenen med at skære noget ud i træ - måske en spatel til at vende pandekagerne? :)

Rygsækken:

Sidst men ikke mindst har vi det, vi bærer det hele i - rygsækken. Den skal afprøves omhyggeligt, helst med vægte, inden man køber. Vandrerygsække er lavet i mange forskellige former, ryglængder, volumener, farver og til forskellige formål. Det er meget sandsynligt, at der findes en, der passer til netop dig og dit næste eventyr, men prøv dig frem for at finde den.

Her skal du huske, at den skal kunne sidde tæt ind til ryggen og have et stabilt, behageligt taljebælte og behagelige, polstrede skulderstropper - de udgør en stor del af komforten på vandreturen. Vi plejer at bruge en på 45-65 liter, så vi kan få vores oppakning med, men ikke har plads til overs. Det er let at pakke mindre nødvendige ting med ned, hvis du har plads til overs. Størrelse og volumen afhænger også af, om det er til en familie med børn for eksempel.

Vi håber, du har fået nogle nye tips eller inspiration til at planlægge din næste vandretur. Husk altid at respektere naturen, allemandsretten, fx reglerne i naturreservatet eller nationalparken, og efterlad aldrig spor efter dig. Naturen er tilgængelig for os alle, men med kravet om, at vi passer på den.

// Forrest & Indiana (@wayoutbros)

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!