materialer guide

Blank

Outdoor industrien finder konstant nye materialer til at forbedre og udvikle produkterne. At liste samtlige materialer er næsten en umulighed, men her har vi gjort et forsøg med de mest almindelige. 

Akryl:
Er en syntetisk fiber, der ofte findes i tøj. Akryl er let, blød og varm med en uld -lignende følelse. Man kan også få det til at efterligne andre fiber, såsom bomuld og Cashmere. Fordelen ved akryl er, at det er betydeligt billigere end de naturlige materialer, men taber lidt af, f.eks. uldens opvarmende evne. Akryl fiber er varmebestandig og kan tåle op til 200 grader Celsius. Den første akryl blev udviklet i 1941 af firmaet Dupont Corporation og blev derefter kaldt Orlon.

Aluminium:
Aluminium er et populært materiale i udendørs udstyr. Dette er fordi du får et holdbart materiale med lav vægt. Materialet leder varmen rigtig godt, det er derfor, gryder og andet køkkenudstyr ofte er produceret i materialet. Diskussioner om indflydelsen af aluminium på helbredet har været mange og her er man uenig. Det er klart, at det ikke er godt at spise ren aluminium i mængder, men det er der på den anden side, heller ikke mange mennesker, der gør. Produktion af ny aluminium kræver enorme mængder af energi, genbrug kræver kun 5 % af den samme mængde energi. Så husk at genbruge, så sparer du miljøet. Anodiseret aluminium er det udtryk, man ofte støder på. Det er en fremgangsmåde, der skaber et oxidlag, som er meget tykkere end normalt. På den måde får du en korrosionsbeskyttelse, øget slidstyrke og en dekorativ overflade. Behandlingen udføres ved at dyppe emnet i syre.

Aramid:
Se Kevlar.

Bambus:
Begyndte seriøst at dukke op i tøj, og især i skjorter, for nogle år siden. Bambus er afkølende og giver en dejlig fornemmelse mod huden på varme sommerdage. Bambus er den hurtigst voksende plante i verdenen, og er let at dyrke uden pesticider. Det behøver ikke så meget vand som bomuld. Dyrkermæssig er dette et meget godt valg for miljøet. Der er dog ulemper ved bambus. For at få den hårde næsten træagtige fiber til at blive blød, skal den nedbrydes. Dette kan ske enten mekanisk eller kemisk. I de fleste tilfælde er processen den kemiske, der er mindre god for miljøet. 

Bomuld:
Der producerede omkring 22 millioner tons bomuld om året, og i Indien er det har været dyrket i mere end 5.000 år. Bomulden selv er en ren, naturlig og miljøvenlig produkt. Problemet med bomuld er den kræver enorme mængder af ferskvand til gårdene. Man regner med, at der bliver brugt op til 29 000 liter ferskvand for hver kilo bomuld, der produceres. Og som regel fremstilles den i områder, hvor der er mangel på ferskvand. Bomuldsplantagerne kræver også frygtelig store mængder af kemikalier til at reducere skader fra insekter og ukrudt. Desværre er en del af hverdagen også meget dårlige arbejdsforhold på plantagerne.
Indtil videre står den økologiske bomuld for en meget lille andel af den globale produktion, men det vokser for hvert år. Så slå gerne et kik for, hvis tøjet er lavet af økologisk bomuld. Det vil helt sikkert bidrage til et bedre miljø.

Canvas:
Canvas er et meget kraftig lærredsvævet stof, der har eksisteret siden 1300-tallet. Lærred blev oprindeligt lavet af hamp, men i dag fremstilles det hovedsageligt af bomuld, men forekommer også i hør og jute. Canvas kaldes også sejldug og anvendes ved fremstilling af sejl.

Certech:
Er en gærcelle gummi med masser af bittesmå luftbobler, hvilket giver et let og fleksibelt materiale, der er fuldstændig vandtæt. Tallene mellem 2,0 og 5,0, der ofte skrives, angiver hvilken version det er. Jo højere tal, jo varmere eller mere stabil. Certech er næsten vedligeholdelsesfri, men et par dråber silikoneolie forhindrer at de tørrer ud.

Climashield:
I soveposer, sko, handsker og tøj kan du finde Climashield. En isolerende polyester der findes i flere versioner, afhængigt af anvendelsesområderne. Climashield, som både er navnet på virksomheden og produktet, holder til i Clinton, Tennessee, og har hidtil hele deres produktion der. Produktet Climashield består af hundredetusinder af lange og hele fibertråde af polyester, som er vævet sammen med luft mellem hver fibertråd, og giver således særdeles gode termiske egenskaber. Materialet er holdbart, men vejer meget lidt og som hver enkelt fiber er hel, dannes der heller ingen kuldebroer efter længere tids brug.

Climatic:
ClimaticTM kan findes i flere konfektioner fra Haglöfs, som har udviklet og produceret materialet. Det er holdbart, svedtransporterende og føles behagelig mod kroppen. Climatic er i hovedsag lavet af 100% polyamid, altså en syntetisk fiber. Der er imidlertid flere forskellige varianter af materialet afhængig af formålet. Polyamidet kan blandes med f.eks. elastan, for at tilvejebringe en blødere og mere fleksibelt stof. Fås som ClimaticTM Mid , ClimaticTM Rugged og ClimaticTM Lite.

Coolmax:
Er et svedtransporterende materiale i polyester, som blev udviklet i midten af 1980'erne af den nuværende Invista. Ideen var at finde et materiale, der holder brugeren tør under intens fysisk aktivitet. Fibertrådene hos Coolmax er aflange og riflede, hvilket får fugten til at transporteres mere effektivt og uden at stoffet vil rynke, krympe eller falme. Takket være disse egenskaber bruges Coolmax i dag flittigt i bomulds- uld- og syntetiske klæder.

Cordura:
Cordura er varemærket for en samling af meget holdbare og bæredygtige tekstiler. Materialet blev udviklet og registreret i slutningen af 20'erne, og har siden da udviklet sig år efter år. Cordura blev bland andet brugt i dæk under Anden Verdenskrig. I dag er der er række forskellige versioner af Cordura stoffer, og der bliver flere og flere. Den vigtigste ingrediens i Cordura er nylon, men den kan også være blandet med bomuld og andre naturfibre.

Cotpolmex:
Er en meget stærk og effektiv åndbar bomuld/polyester væv. Stoffet kommer i to versioner, P og C. Hvor C er lidt bedre formstabilitet og farveægthed.

Cutan Stretch:
Cutan Stretch er et PU membran som lamineres på tekstiler for at opnå total modstand mod fugt. Membranen består af utællelige bittesmå pore, der lader dampen ud indefra men holder vandet ude. Cutan Stretch er et meget elastisk strækstof og gennem udvikling og test har diffusions resistensen faldt til 5-6 RET. Hvilket i sig selv er et mål for, hvor godt eller dårlig et materiale frigiver damp. Helt fri fra flourocarbons og eksisterer hos Klättermusen i to varianter: Cutan® Super Stretch og Cutan® Stretch .

Czone:
CZoneTM er en kombination af fire forskellige lag i handsker fra Hestra. Et ydre materiale, vandtæt og ventilerende membran, og isolering og foring. Kombinationen giver en handske, der giver varme og beskyttelse.

Dermizax:
Er et membran, der anvendes i skaltøj, der er 100% vand- og vindtæt. I modsætning til mange andre membran består Dermizax ikke af micropore, men er i stedet hydrofilt. Lettere at forstå: Membranen tiltrækker vanddamp på indersiden som hurtigt presses igennem og fordamper på ydersiden. Da Dermizax ikke har nogen porer, der kan blive tilstoppet med snavs eller salt vand (sved) varer den længere og bevarer sin evne, selv om den er snavset. Membranen er meget fleksibel med mere end 200 % elasticitet. Kan således strækkes op til dobbelt sin egen længde i fire retninger. Dette gør at en beklædningsgenstand med Dermizax bliver meget fleksibel og behagelig at have på. Vandsøjletryk på 20.000 mm og en dampgennemtrængelighed op til 40000 g/m2/24 h.

Dri-lex:
Når vi taler sko, både såler, overdel eller fodring, så er DRI-Lex® det mest almindelige. En teknisk syntetisk materiale med fremragende evne til at væge fugt væk, og som også tåler slid. Fibrenes struktur og kvalitet gør Dri-lex behagelig og har en dejlig struktur og flot mønster.

Dryloft:
Er et modificeret Gore Tex -membran med fokus på åndbarhed. For at opnå en optimal ventilation bliver vandtætheden lidende, men vind tætheden er stadig 100 %. Dryloft støder vandet væk, og i forbindelse med vind tætheden og usædvanligt god ventilations kapacitet, er membranen meget brugbar i stoffer på soveposer og isolerende beklædning. Ventilerer op til dobbelt så meget som Gore Tex, men vandtætheden er en tredjedel.

Dryskin:
Dryskin eller snarere Schoeller®- Dryskin er en 2-lagers væv som er designet og udviklet til at passe i tøj, der bruges, når aktiviteten er meget intensiv. 2-lagers konstruktionen består af et lag mikrofiber stof indvendigt, der har god fugttransport og et tykkere stof på yderst, normalt et stof i polyamid, som giver fremragende holdbarhed. Afhængig af hvor og hvornår produktet vil blive anvendt, kan begge stofferne tilpasses til formålet. Materialer der bruges er Cordura®, Lycra®, Coolmax®, microfiber, polyamid og polyester. Uanset kombinationen er Dryskin hurtigtørrende, åndbart, komfortabelt, vind-og vandafvisende, elastisk og holdbar.

Duracoat:
Duracoat er udviklet og brugt af Klättermusen. En overfladebehandling for at forbedre holdbarheden. Sparer vægt, fordi den ikke kræver hverken sømme eller ekstra lag for øget holdbarhed. Smart!

Eco-shell:
Er Fjällrävens miljøvenlige Skal-materiale. Den er lavet af genbrugt polyester. Eco-Shell er vand- og vindtæt og ventilerende. Materialet er helt fri for flourkarboner. Når jakken er slidt op kan den genbruges og på den måde reducere både olieforbrug og affaldsbjerg.

Elasthan (Spandex):
Er en polyuretanfiber der er meget elastisk, der ofte bruges i tekstiler til forbedret elasticitet og udvidelsesmuligheder. Elasthan gør så materialet bliver smidigt og holder formen. På den anden side Atlanten bruges navnet Spandex, med handelsnavne som Lycra, Elaspan og Dorlastan.

Element (Bergans):
Bergans Element® er fuldsyntetisk og er vandtæt, vindtæt og fugttransporterende. Bruges af det norske varemærke Bergans i deres skaltøj til aktiviteter, hvor intensiteten er let eller medium. Vandsøjletryk på 6.000 mm og en åndbarhed på 6.000 g/m²/24 h.

Element Active (Bergans):
Bergans Element Active® er fuldsyntetisk og er vandtæt, vindtæt og fugttransporterende. Bruges af det norske varemærke Bergans i deres skaltøj til aktiviteter, hvor intensiteten er moderat eller høj. Vandsøjletryk på 10.000 mm og en åndbarhed på 10.000 g/m²/24 h.

Epic:
Epic, designet og udviklet af amerikanske Nextec er en teknologi, hvor tekstilstoffer behandles med silikone til at blive mere modstandsdygtige over for vind, fugt og snavs. Den store ting om Epic er, at stoffet i sig selv bliver indkapslet med silikone og førnævntes en barriere i stedet for den mere traditionelle finish. Dette betyder, at vævningen har en bedre slidstyrke og at behandlingen består vask efter vask. Epic, kan du finde både i bomuld og syntetiske stoffer.

EVA
EVA eller rettere Ethen-Vinylacetat er et plastmateriale, som du kan finde på en masse produkter indenfor Outdoor. Sko, støvler, rygsække, liggeunderlag osv. I fodtøj af alle slags, bruges for eksempel EVA ofte som dæmpning. Andelen Vinyl Acetat kan variere mellem 10-40%, hvor som Ethen udgør resten. Selve materialet har mange gode egenskaber, der gavner os, der nyder udendørslivet: Slid-resistente, modstandsdygtige over for lave temperaturer, modstandsdygtige over for revner og brydningspunkter, lugter næppe noget overhovedet, og absorberer ikke vand, så nemt.

eVENT:
Er en membran, der bruges både i tøj, sko og grej. Det er helt vandtæt og vindtæt og består af utællelige bittesmå pore som udlufter damp, men vil holde dig og dit grej tørt. I modsætning til mange andre PU membraner hvor dampen frigøres gennem to trin via diffusion, kan eVent håndtere dette i et trin, som de kalder Direct VentingTM Technology. En mere effektiv proces, og risikoen for, at du bliver våd indvendigt, minimeres.

Fiberfill:
Finder du i foret handsker og vanter fra varemærket Hestra fra Småland i Sverige. Et isolerende materiale 100% polyester.

Filt:
Tekstilmateriale der fremstilles mekanisk ved at et materiale af dyrehår, næsten altid uld, vaskes og behandles således, at det får en anden struktur. I processen drejes ulden 90 grader frem og tilbage, hvilket skaber et mønster af risting, der giver materialet sin karakter. Det er også muligt at fremstille filt der består af uld og syntetiske materialer. Filten skal indeholde mindst 30% uld for at kunne holde sammen.

FlashDry:
FlashDryTM er designet og udviklet af The North Face. Det er en teknologi, snarere end et materiale, hvori mikroskopiske små og porøse partikler føjes til et stof eller lamineres på en membran for at fremskynde materialets evne til at væge væk fugt, og dermed holde dig tør. FlashDry omslutter fibrene permanent, og vil aldrig slides væk eller vaskes ud. Ifølge The North Face selv, er det den mest effektive metode på markedet. Fås i et par forskellige varianter afhængig af hvilken aktivitet den pågældende beklædningsgenstand er beregnet til.

Fleece:
Er et syntetisk stof, der har mange ligheder med uld, men vejer meget mindre. Det er elastisk, blødt og varmt og meget let at vaske. Materialet bevarer meget af sine varmende egenskaber, selv når det er vådt. Det har en meget god åndbarhed. Men det er følsomt over for ekstrem varme og bør ikke tørre tumbles. Medmindre materialet er brandhæmmende behandlet fleece er meget brandfarligt, i modsætning til uld. Jo højere kvaliteten er, jo mindre nulrer det. Fleece er næsten altid lavet af 100% polyester.

Flourcarbon:
Flourocarboner er en samlebetegnelse for en række stoffer med egenskaber, der har gjort, at de er blevet anvendt ganske ofte indenfor Outdoor. Egenskaber såsom vand -og smudsafvisende gør dem perfekt til imprægnering af skal jakker, regntøj og rygsække. Desværre, er alt ikke mælk og honning med disse stoffer, snarere det modsatte. Det har vist sig, at visse kemiske forbindelser har en evne til at ophobes i kroppen i lang tid. De har også mistanke om, at den påvirker reproduktion og hormon produktion hos pattedyr. De har fundet stoffer langt oppe i de polare områder hos isbjørn.

G1000:
Er Fjällrävens eget stof i en bomuld og polyester blanding, der vokses med Grønlandsvoks. Kombinationen giver et stof, der er holdbart og slidstærkt. Den store ting om voks er, at du kan tilpasse dit tøj lige som du ønsker det. Mere voks giver et tættere stof, der modstår regn og vind og har øget levetid. Mindre voks giver mere ventilation og en køligere beklædning. G 1000 blev udviklet i 60'erne af Fjällrävens grundlægger Åke Nordin, og det var en succes der fortsætter i dag. I skrivende stund er der 5 forskellige typer af G 1000.

Gore Tex:
GORE TEX® er lidt sjusket blevet synonym med næsten alle vandtætte membraner på markedet, og dette er ikke tilfældet. GORE-TEX® er nemlig produktnavnet på en særlig membran, designet og udviklet af WL Gore & Associates, Inc. Membranen er lavet af ekspanderet polytetrafluorethylen med bittesmå porer (1,4 mia./cm²), hvilket er 20.000 mindre end en dråbe vand. Frigiver, derimod, vandmolekyler, nemlig damp, så på denne måde bliver membranen eller i forlængelse stoffet den sidder på, helt vandtæt men åndbar. Membranen lamineres på indersiden af den ydre skal og derefter beskyttet af en foring. Hver Gore Tex membran indeholder et olie-afvisende emne, der gør så snavs og salte vil ikke tilstoppe porerne. For at passe til forskellige typer af tøj og aktiviteter har WL Gore & Associates, Inc. udviklet flere membraner med forskellige egenskaber.

Heatseeker:
Heatseeker er en patenteret syntetisk isolering fra The North Face. Heatseeker byder på en masse varme for sin vægt. Heatseeker er meget holdbar og komprimerbar, hvilket gør den ideel til vinter sko og andre produkter, der kræver varme uden for meget bulk.

Kashmir:
Cashmere eller kashmere/kashmir repræsenterer den fine underuld fiber der kommer fra Capra Hircus Lanige, dvs. Kashmeregeden, men også fra andre arter, hvor uld fibrene har lignende egenskaber. Navnet kommer fra uld der oprindeligt kom fra geder i Kashmir-regionen i det nordlige Indien, men i dag, kommer de fleste uld fra Mongoliet og Indre Mongoliet i Kina. Uld fiber er ekstremt tynde, fine og har en glans som få. Kashmir med den højeste kvalitet er taget fra gedens hals og maveregionen. I et miljømæssigt perspektiv betyder kashmere produktionen en del vanskeligheder. Gederne hiver græsset op ved rødderne, når de græsser. I områder, hvor der er stor bestand af geder forsvinder det øverste lag af jorden, fordi ingen vegetation binder den, og i en udvidelse, fører dette til erosion hvor græsarealer bliver ørken.

Keprotech:
Keprotec eller snarere Schoeller® - Keprotec® er et materiale fremstillet af en form for syntetiske fibre, hvor en aramidfiber med høj trækstyrke, for eksempel Kevlar, er vævet i for at opnå fremragende slidstyrke. Blev udviklet primært til brug i motorcykel sport, men bruges nu i en langt bredere kontekst, som i sko, støvler og tøj til udendørs brug. Mulige konfigurationer i Keprotec er Kevlar, Cordura, polyamid og forskellige belægninger til øget vind-og vandtæthed.

Kerlon:
Er navnet på stoffet i Hilleberg's telte. Kerlon fås i fire forskellige varianter. 1800, SP, 1200 og 1000. Forskellen mellem stofferne er, forholdet mellem rivestyrke og vægt. Alle tekstiler er fremstillet af dobbeltsidet silicone belagt ripstop nylon. Kerlon stoffet betragtes som en af de absolut bedste telt stoffer på markedet.

Kevlar:
Kevlar er et syntetisk fiber, og fabriks navnet er charmerende Para-Aramid fiber. Findes ikke normalt i outdoorgrej, men nogle mærker bruger det, for eksempel Klättermusen. Kevlar er fem gange så vægt-holdbart som stål, men vejer meget, meget lidt. Det passer derfor ganske godt som forstærkning i tøj.

Hør:
Hør er en plante man kan væve stof af. Linum Usitatissimum, som det hedder på latin. Et naturligt materiale, med andre ord. Miljøpåvirkninger i produktionen af hørstof er relativt lille i disse sammenhæng, men arbejdsprocessen er meget lang og krævende. I outdoor industrien er linned ikke særlig udbredt, men der er nogle beklædningsgenstand til sommer brug tilgængelige. Hørstof er skånsom på kroppen, men har høj sugeevne og vil ikke tørre så hurtigt som syntetiske materialer. Kan være skønt at bruge som en rejse beklædningsgenstand eller lignende.

Lycra:
Lycra er et andet navn for elastan og spandex. Navn Lycra er et registreret varemærke i selskabet Invista.

Membrain:
Membrain® er en PU-membran der produceres af Marmot sammen med Toray Industries. Selve membranen er lamineret til stoffet, og er en 2-lags variant på både soveposer og tøj fra producenten. Helt vandtæt, har god åndbarhed og er tåler slid. Membranen har hydrofil karakter og reducerer den kølende effekt, som ofte dannes, når kondens bliver damp.

Mesh:
Er det ikke materialet, men en definition af stof eller lignende med tætliggende huller. Du kan finde mesh lidt overalt, fx i lommer på jakker og pakkeposer. Oftest bruger man det hvor der er behov for luftcirkulation.

Micro Travel (MT):
Vil du finde i mange af Fjällräven's tøj i rejsekategorien. Materialet er designet og udviklet af Fjällräven og er en tekstil i mikropolyamid og bomuld. Holdbar, afkølende og blød. Micro Travel er et relativt let stof og næsten krølfri.

Microfiber:
Microfiber, er som fiber tyndere end et menneskehår, der er blevet delt 16 gange. Altså virkelig, virkelig, virkelig tynd. Microfiber er helt syntetisk, fremstillet af enten polyester eller nylon og har normalt en trekantet form som et stykke kage, såkaldte split-fiber. Mellem disse kagestykker bliver der en masse luft, der bidrager til at give microfibrene sine særdeles fremragende sugeevne og evne til at fastholde snavs. Vægten af en fiber gives ofte i denier og grænsen for microfiber er 0,9 denier, dvs. 9000 meter fiber vejer mindre end 1 gram. Det er altså ikke særligt meget. Forekommer ofte i håndklæder for at få den bedst mulige absorptionsevne til lavest mulige vægt.

Modal:
Modal er en rayonfibre. Det vil sige, en tekstil kunst fibre af cellulose. Har lignende egenskaber som viskose, men har en højere brudstyrke, i både våde og tørre forhold. Er blød og har en høj absorptionsevne og findes derfor normalt i tøj eller håndklæder.

Neopren:
Neopren er en syntetisk gummi med gode isolerende egenskaber. Materialet, anvendes til meget, men er primært kendt til brug i våddragter og andet dykkerudstyr.

Nylon:
Efter mange års forskning, nærmere bestemt syv, opdagede Wallace Carothers på DuPont, at han havde gjort nylon. Året var i 1934. Ja, det tog lidt tid at komme op med lige navnet Nylon, men en syntetisk fiber som lignede silke fiber var i hvert fald opfundet. Vand, luft og kul er de rå materialer der, i en produktionskæde med utællelige antal trin, endelig bliver til nylon. Egenskaber som god elasticitet og holdbarhed gør nylon almindeligt forekommende i Outdoor produkter og er tilgængelig i både tøj og tilbehør.

Pittard læder:
Pittard er en britisk virksomhed, der leverer skind og læder til producenter i hele verden. De startede i 1826 og har udviklet forskellige metoder til garvning af læder. Du kan for eksempel øge holdbarhed og vandtæthed. Alt for at give kunden et produkt, der passer til særlige formål. Så der er ikke et bestemt produkt kaldet Pittard læder, men det er et varemærke for flere varianter.

Polyamid:
Er en stærk syntetiske fibre med god elasticitet og er relativt holdbar. Fibrene absorberer lidt fugt og er hurtigttørrende, holder også formen meget godt. Polyamid kaldes også ofte nylon.

Polyester:
Bruges til utroligt meget, alt fra båd bygning til sodavandsflasker. Indenfor Outdoor er det hovedsageligt anvendt til tekstiler i form af polyester fiber. Polyesterfibrene er meget gode til at transportere fugt og samtidig bevare varme. Dette er grunden til, at fleece materiale næsten udelukkende er lavet af polyester fiber. Polyester fiber begyndte for alvor at bruges i 50'erne og er nu det næst vigtigste stof efter bomuld.

Polyethylen:
Er den mest anvendte af alle plast. Næsten alle kommer i kontakt med Polyethylen hver dag på den ene eller anden måde. Du kan finde PE, som det er forkortet i legetøj, flasker og frem for alt i emballage. Dens største fordel er, at den er let, holdbar og let at forme. HDPE er en forkortelse for HighDensity og det bliver hovedsageligt brugt til lidt mere holdbare ting såsom: dunke, legetøj m.m. LDPE står sådeles for LowDensity og det bruges i blødere plast, såsom poser og sække. Polyethylen fremstilles ligesom de fleste andre plasttyper, af olie eller naturgas. En fordel PE er, at det kan genbruges, og kan anvendes til nye produkter igen.

Polypropylen:
Polypropylen er en plastik, der er meget lig polyethylen. Forskellen er, at PP kan modstå varmen bedre og er lidt stivere. Almindelige produkter af polypropylen er flasker, dåser og reb. Plasten kan genbruges.

Polyurethan:
Er et syntetisk materiale, som kan fremstilles i mange forskellige former. Sej, fast, flydende og selv i skumform, kan man bruge polyuretane. Derfor er anvendelsesområderne næsten uendelig. Bland Outdoor produkter er PU belægninger forholdsvis almindelige. Det betyder, at man sætter et eller to lag polyurethan på for eksempel et nylonstof, for at øge vandmodstanden og holdbarheden.

Primaloft:
Primaloft blev oprindeligt produceret mod bestilling i begyndelsen af 80'erne af den amerikanske hær, der ønskede en syntetisk alternativ til gåsedun i deres soveposer og tøj. Isoleringen skulle kunne sammenlignes med dun vægtmæssigt, kompressionsmæssigt og varmemæssigt. Men skulle også i modsætning til dun opretholde termisk ydeevne, selv hvis det kom til at blive våd. I 1989 kom den første beklædningsgenstand ud på det generelle marked med den nye fyld. 2010 blev Primaloft Bluesign certificeret. I skrivende stund er der syv forskellige variationer af Primaloft. De fleste er lavet af 100 % polyester og er også tilgængelige som en blanding af 45% polyester og 55% merino uld (Primaloft Yarn).

PVC:
PVC står for Polyvinylchlorid og er en af de mest almindelige typer af plast. Opfundet i 30'erne og har været meget udbredt i byggebranchen. Til rør, hylstre til elkabler og kompositvinduer. I tekstilindustrien anvendes PVC ofte som en belægning på stof. For eksempel, regntøj. Materialet er relativt stift og derfor tilsættes der blødgører. Blødgøreren af dunster langsomt, og det er næsten altid den lugt, man fornemmer når man synes, det lugter som plastik. Det er også den fordampning, der gør en PVC-belagt regnjakke stivere og stivere med alderen.

QuickDry:
QuickDryTM er et syntetisk materiale, der er designet til at give maksimal komfort i tøj som bæres under aktiviteter med høj intensitet. Materialets evne til at transportere fugt og tørre hurtigt er meget god. QuickDry er holdbart og også imprægneret til at være mere vandafvisende. Udviklet og produceret af F.O.V. i Borås i Sverige og er godkendt i henhold til Øko-Tex Standard 100.

Schoeller:
Schoeller er et schweizisk firma, der fremstiller funktionelle tekstiler. Mange af vores mærker har Schoeller som leverandør af materiale til fx bukser. Der er mange forskellige kvaliteter med forskellige egenskaber bland vores produkter. Alt fra tyndt strækstof til Kevlar forstærkede stoffer.

Silke:
Silke er en ren og naturlig materiale og kommer fra fibre, som danner trådene omkring pupperne af silkesommerfuglens larver. Materialet har meget fine egenskaber, der gør den udmærket til sengetøj. Takket være de naturligt varmeregulerende evner, varmer silke når det er koldt, og er afkølende når det er varmt. Silke lader også fugt at passere igennem uden at være bundet i materialet. Fiberen er naturligt glat, så snavs og bakterier får det sværere at blive fanget i stoffet. Det er normalt nok at kun lufte det. Der findes forskellige kvaliteter af silke, og det afhænger af, hvilken slags larve der anvendes. Morbærsommerfuglen anses for at levere den bedste kvalitet. I dag kommer de fleste fra Asien. 
Smarting:
Er en meget stærk stof, fremstillet af snoet garn bomuld eller polyester/bomuld blanding. Det er dybest set det samme som lærred og har lignende anvendelser. Fx sejl, sko og tasker.

Spirafill:
Er varemærket Marmot's egen syntetiske isolering. Den består af en blanding af store hule spiral fibre som giver loft (volumen) og små polyesterfibre til varme og blødhed. En god kombination af lav vægt og varme.

Stål:
Består hovedsagelig af jern. Kul er også inkluderet i varierende mængder. Det er mængden kulstof, der bestemmer det endelige produkt. Et stål med meget kulstof kan gøres stærk, hård og elastisk, men det bliver også mere skør. Moderne stål indeholder mange andre stoffer med forskellige egenskaber, afhængigt af hvad materialet vil blive anvendt til. For eksempel giver krom rust resistent stål. Udtryk som "rustfrit stål " er faktisk ikke helt sandt som alt stål ruster. Der er masser af forskellige klassifikationer på stål, for eksempel, forkortelsen HRC, der dukker op i ny og næ. HRC viser hårdheden af materialet. Værdien er normalt mellem 50-67, jo højere tal, jo hårdere. Fordelene ved stål er, at det er relativt billigt, ulempen er vægten.

Thinsulate:
Thinsulate er et syntetisk isoleringsmateriale udviklet og produceret af 3M Company i samarbejde med NASA. Målet var at producere en isolering til rumdragter, der var tynd, varm og ikke alt for omfangsrig. Den patenterede micro fiber har en diameter på mindre end 10 mikrometer. Omkring 10 gange mindre end et menneskehår. Fordi fiberen er så lille, muliggør dette isolering af mere luft på mindre plads. Thinsulate isolerer selv om det udsættes for fugt, fordi fibrene næppe absorberer noget overhovedet (mindre end 1%). Materialet er tilgængelig i en række forskellige typer og tykkelser og fås i masser af produkter, som handsker, sko, jakker m.m.

Titanium (Titan):
Titanium blev opdaget i 1791 af præsten og hobby kemikeren William Gregor i Cornwall, England. Metallet er på opsving inden for Outdoor produkter takket være sin overlegne kombination af styrke og vægt. Titanium er 45 % lettere end stål, men lige så stærk. I modsætning til hvad mange tror, er det faktisk 60% tungere end aluminium, men takket være sin styrke kan der gøres fx gryder i meget tyndt materiale og på den måde presser man vægten ned. Ulempen ved titanium er prisen. Titanium er meget dyrt i forhold til aluminium. Dette skyldes, at produktionen af metallet er meget usmidigt, selv om det er et grundemne. Problemet er, at emnet skal udvikles i et vakuum, og det er dyrt.

Traillix:
Traillix er den samlede betegnelse for de lette stoffer, du finder i Tentipi Light serien. Stoffet findes i tre varianter. P er en meget let ripstop nylonstof. Der er dobbeltsidet silicone-overtrukket og UV- beskyttet. Farven er grøn, og stoffet er ikke ventilerende. B er en ripstop forstærket polyamid. UV - beskyttet og dobbeltsidet silicone-overtrukket. Det er rustrød og ikke ventilerende. C er den enkleste af de tre, og er fremstillet af ripstop nylon og PU-belagt på den ene side. Grå og ikke ventilerende.

Uld:
Uld er et naturmateriale som med dets egenskaber er fremragende til for eksempel undertøj og strømper. Uld fiber binder luft og isolerer meget godt. Det har meget gode svedtransporterende egenskaber og holder kroppen tør. Selv når den er fugtig varmer ulden. Når det kommer til lugt, er ulden helt outstanding. Hvis man har brugt undertøj af syntetiske materialer kender man at det hurtigt lugter, det problem har man ikke med uldmaterialer, da keratinet i ulden nedbryder de lugtforårsagende bakterier fra huden. I modsætning til hvad mange tror om uld, så fungerer de lige så godt om sommeren. Prøv selv et par uldstrømper i sommer, du vil blive overrasket over hvor afkølede fødderne vil være. En ulempe ved uld kan være, at nogle oplever at det kløer. Dette er ikke et problem hvis du vælger at købe Merinould, som har en finere og blødere kvalitet.

 

Vinylon: 
Vinylon er en syntetisk fiber, der har flere egenskaber svarende til de naturlige fibre. For eksempel svulmer materialet, hvis den bliver våd, hvilket gør det næsten helt vandtæt. Det er også yderst holdbart, og Fjällrävens bestseller Kånken, er lavet af vinylon. 

 Author: Timmy Malmquist/Outnorth

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!

Sammenlign produkterSammenlign

Toolbar example

Click the -symbol on the products you would like to compare

Gennem funktionen for at sammenligne produkter, kan du nu enkelt se og sammenligne forskellige produkter.
Klik først på -symbolet bagved de produkter, du vil sammenligne.
Klik derefter på det store -symbol længst nede og klik afslutningsvis på ”sammenlign”.
Informationen du får frem om egenskaber varierer alt efter hvilke produkter, du vælger. Der kan eksempelvis vises farver, vandtæthed, vægt, batteritid, pakkevolumen osv.
Det er med andre ord lidt lettere at finde præcis det produkt, du søger!

  Fjern valg

  Mine favoritterVis dine favoritter

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!