Forlænget returfrist t.o.m d. 5. Januar 2024

En rygsæk er guld værd, når du bruger tid på friluftsliv og træning. Faktisk vil vi gå så langt som til at sige, at den er helt uundværlig.

Det er dog ingenlunde ligegyldigt, hvilken rygsæk du vælger. Den skal passe til dig og dine behov – det er nemlig noget af det, der er afgørende for, at du får brugt rygsækken og får størst mulig glæde af den. Vi guider dig til det rigtige rygsækvalg her i denne guide.

Et spørgsmål om behov

For at finde den rygsæk, der passer allerbedst til dig og som du får størst glæde af, er det en rigtig god idé at gøre dig nogle tanker om, hvilke behov du har. Det handler blandt andet om, hvornår og til hvad du skal bruge rygsæk. Det er vanskeligt at finde en rygsæk, der passer til alt – men det er muligt at finde en rygsæk, der passer til dine eventyr og en anden til hverdag og fritid.

Den mest optimale rygsæk til dig er typisk den, der:

1. Kan rumme den volumen, du har brug for til formålet

2. Har de funktioner og detaljer, du ønsker

3. Har en ryglængde, der passer til dig, og som får tasken til at sidde godt

Hvor stor skal en rygsæk være?

Det er først og fremmest destination og formål med rygsækken, der afgør, hvor stor en rygsæk du skal vælge. Det afhænger naturligvis også af, hvad du skal have i den. Herudover har faktorer som hvilken slags person du er, hvor længe du skal være væk og ikke mindst, hvornår på året, du skal afsted også betydning. Hvis rygsækken skal bruges i vinterhalvåret vil du have brug for en større oppakning end om sommeren. Det vil her være en god idé, at vælge en lidt større rygsæk. Er du forælder, og skal bære noget af dine børns oppakning også, så kræver det naturligvis også en stor rygsæk. Du kan gå efter disse literanbefalinger, når du skal vælge størrelse:

Til brug i hverdagen og til dagsture: 20-35 liter

Overnatning, weekend- og hytteture: 35-50 liter

Backpacking: 45-65 liter

Længerevarende teltture (på en uge og herover): 60-90 liter

Det er mest optimalt, hvis du kan have alt bagage inde i selve rygsækken. Det gør det lettere at fordele vægten, pakke rygsækken ordentligt og ikke mindst at få den til at sidde så godt som muligt. Hvis du er i tvivl om størrelsen, bør du vælge den, der passer til det, du vil bruge den mest til. En rygsæk sidder altid bedst, når den er fyldt helt op uden tomrum. Hvis du vil justere rygsækken, så den bliver mindre, skal du gøre det i bunden først og gøre det inden, du fylder tasken op. På den måde sikrer du at tyngdefordelingen er helt optimal, og at rygsækken ikke føles unødigt tung.

Hvilken slags rygsæk skal jeg vælge?

I dag har du uanede muligheder, når du skal vælge rygsæk. Det er godt med mange valgmuligheder, men det er også noget, der kan gøre valget sværere. Hvis du er i tvivl, kan du lade rygsækkens funktioner og detaljer afgøre valget. Det handler om, at du finder ud af, hvad du har brug for.

Åbninger og låg

Front, top og/eller bundåbning? Top-låg eller rullelukning? Åbne- og lukkemulighederne er mange, når det kommer til rygsække. En af favoritterne blandt mange er åbning på forsiden. Med denne har du nem adgang til din oppakning og kan nemt tage noget ud af rygsækken, selvom det ligger langt nede i den. På de fleste vandrerygsække er der også et rum i bunden, der har en separat åbning. Dette er beregnet til en sovepose. Lommen i bunden er næsten altid adskilt fra den store lomme af en skillevæg. Da du højst sandsynligt har brug for din sovepose og dit sovegrej hver nat, er dette rum rigtigt praktisk at have, fordi du heri kan samle alt på ét sted.

En toplomme fungerer som en ekstra lomme, og mange modeller kan du tage den af og bruge den som en mavetaske. Det er er meget praktisk, hvis du skal ud på en afstikker, og kun har brug for at medbringe det allermest nødvendige. Hvis toplåget kan justeres i højden, har du adgang til et ekstrarum under låget. Det kan bruges, hvis du mangler plads. Vælger du i stedet en rygsæk med rullelukning, der har færre åbningsmuligheder, får du en tættere rygsæk med færre svage punkter.

Vandtæt eller ej?

Er du i tvivl om, om du skal vælge en vandtæt rygsæk? Fordelen ved at gøre dét, er naturligvis, at du aldrig behøver bekymre dig om dit grej bliver vådt. Vandtætte rygsække er ofte fremstillet af et kraftigere stof og er mere holdbare. Det betyder dog også, at de er lidt tungere og mangler mange gange nogle udvendige lommer. Hvis ikke du vælger en vandtæt model, men alligevel gerne vil holde tingene tørre, kan du bruge et regnslag ud over rygsækken og bruge vandtætte pakkeposer til din oppakning.

Hoftebælte og bæresystem

Du skal herudover også tage stilling til, hvorvidt rygsækken skal have hoftebælte og et bæresystem. Her hos Outnorth mener vi, det er nødvendigt, hvis du har en kraftigere og større rygsæk, og du gerne vil bære den sikkert, ergonomisk korrekt og komfortabelt. På de mindre rygsække, der alligevel ikke er så tunge, er det typisk nok med en strop. Mange modeller har også aftagelige hoftebælter, hvilket kan være en fordel, hvis du ofte har rygsækken med dig. Hvis du er backpacker, er en stor rygsæk med et bæresystem, der kan pakkes væk, altid at foretrække. Vælger du en model med aftageligt bæresystem, kan du nemlig pakke det væk, når du skal med bussen, toget, taxi eller fly. Så behøver du ikke en engang en cargobag.

Hvordan pakker jeg let?

Hvis du skal pakke en rygsæk, der ikke vejer meget, er det først og fremmest en god idé at vælge en model, der i sig selv ikke vejer meget. Her skal du være opmærksom på, at de fleste letvægtsrygsække har en grænse for, hvor stor en belastning, de kan holde til. Dét er smart at kigge på, før du vælger rygsæk. Du bør også tage med i beregningen at bæresystemet på de små rygsække ikke så stabilt, som det er på de store. Herudover er alle detaljer og funktioner lidt mere sarte på en letvægtsrygsæk, hvorfor du ikke skal være hård ved den.

Rygsække til damer

De fleste rygsække er tilpasset mandekroppen, men heldigvis er der også en del modeller, der passer til kvinder. Damerygsækkene er ofte lidt kortere i ryglængden, ligesom bæresystemet er tilpasset de kvindelige former. Disse rygsække er desuden lidt smallere mellem skuldrene og så er skulderstropperne syet, så de ikke ender over buste og hoftebælte. En af disse mindre rygsække er generelt en god idé til dig, der ikke er så høj eller stor af statur. Og det er uanset, om du er mand eller kvinde.

Ryglængde og pasform

Vi har alle forskellige kroppe, hvorfor det ikke er alle rygsække, der passer til alle. Det er der ikke noget at sige til. Det er derfor meget belejligt, at de fleste modeller kan vælges i forskellige længde eller justeres i længden. Målene på den faktiske ryglængde kan variere en smule fra producent til producent, så det er vigtigt, at du måler længden af din egen ryg, for at få en rygsæk, der passer.

Mål længden af din ryg

1. Find ryghvirvel C7 (det er den, der stikker lidt ud i nakken). Det er fra denne, der skal måles

2. Placér dine hænder i taljen på niveau med hoftebensranden med tommelfingrene pegende ind i rygraden

3. Mål derefter afstanden fra C7 langs rygraden og ned til den imaginære linje mellem fingrene

OBS! Hvis du vil have en taske med hoftebælte, skal du måle din omkreds på niveau med hoftebenskammen.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!