Blank

Vælg de rigtige rulleski

Mange afslutter langrend-sæsonen efter Vasaløbet i marts – men det er faktisk her, at sæsonen på ny begynder. Det er nemlig her tid til at opbygge den grundlæggende fysik til den næste sæson. Indenfor sportsgrenen langrend er der kommet mere fokus på stavkørsel, hvilket blandt andet har resulteret i, antallet af rulleskiløbere er steget stødt. Mange har nemlig opdaget, at rulleskiløb er en effektiv måde at træne sin stavteknik på. En anden stor fordel ved rulleski er, at det ikke bare er skitræning, du får. Når du står på rulleski, træner du også din krop på en blid og effektiv måde, som du hverken kan opnå ved cykling eller løb. Hvis du gerne vil i gang med at stå på rulleski, kan du her på siden blive meget klogere på, hvilke slags rulleski, du skal vælge.

Hvilke rulleski skal jeg vælge?

Er du i tvivl om, hvilke rulleski du skal købe? Rulleski er bygget op på samme princip som almindelige langrendsski, hvorfor man også ved rulleskiene skelner imellem to typer: Ski til skate (freestyle) og klassiske ski. Du kan læse meget mere om de to herunder:

Klassiske ski:
De klassiske ski er mindre og har bredere hjul. Det er med til at give en god stabilitet og vibrationsdæmpning, hvilket gør, at de klassiske ski er bedre egnet til stav-kørsel end skate-skiene er. Herudover har en klassisk rulleski tilbageløbsspærre på et af hjulene for at forhindre, at hylsteret ruller tilbage. Tilbageløbsspærren giver fremragende fæstne, men det gør det nemmere at snyde med teknikken. Tænk derfor lige ekstra på din teknik, når du kører klassisk stil på rulleskiene, og stå generelt på dem ligesom du ville stå på dine langrendsski.

Skate-ski
Skate-skiene er mere ustabile end de klassiske rulleski, hvilket skyldes en kortere længde og hjulene herpå, der er både højere og smallere. Til gengæld kan du opnå en højere hastighed, ligesom deres funktioner er med til, at det er lettere at dreje og bremse på skate-skiene. Generelt kan det siges, at skate-skienes funktioner gør, at du på dem nemmere får følelsen af at stå på langrendsski. Det gør turen mere realistisk og opmuntrer ikke til at springe over, hvor gærdet et lavest i forhold til teknik.

Combi-ski
Udover de to ovennævnte typer findes der også en rulleski-type, der hedder combi-ski. De er, som navnet indikerer, en blanding af de to. Combi-skiene er noget kortere end de klassiske ski, men en populær variant, fordi den giver dig det bedste fra begge verdener. Du kan med fordel vælge denne type, hvis du både vil køre klassisk og skate-stil, men kun vil bruge penge på ét par rulleski. Vær dog opmærksom på, at køreegenskaberne på combi-skiene er dårligere end på de øvrige to.

Materialer:

Rulleski fremstilles hovedsageligt i tre forskellige materialer: Aluminium, kulfiber eller glasfiber-forstærket træ. En ramme i kulfiber eller træ er mere vibrationsdæmpende end en aluminiumsramme, hvorfor du med en kulfiberramme får en mere behagelig komfort. Både kulfiber og aluminium har en længere levetid end træ-skiene, fordi disse hurtigt mister deres egenskaber. Ski med aluminiumsramme er til gengæld normalt det billigste alternativ.

Ved du endnu ikke, hvilken type af rulleski du skal vælge? Hvis du er nybegynder, kan du med fordel vælge et par skate-ski. Du skal her blot have for øje, at de ikke er så stabile som de klassiske ski. Er du en lidt tungere skiløber, bør du vælge ski med en træramme. En kulfiber- og aluminiumsramme kan nemlig ikke holde til den samme belastning som trærammen, og kan revne.

Hvilke hjul skal jeg vælge?

Hjul til rulleski fås med forskellige rullemodstande: 1, 2 og 3. De fleste ski kommer med en standardrullemodstand, og det er 2. Disse hjul passer til og kan bruges af de fleste, fordi de kan rulle tilpas hurtigt og desuden er komfortable at køre på. Hjul med rullemodstand 1 er en smule hårdere end standardhjulene med rullemodstand 2, hvorfor der derfor kan rulles hurtigere på 1’erne. På den anden side af skalaen er de hjul, der har rullemodstand 3 – de er derimod blødere og giver mere modstand. Det betyder, at du med disse hjul skal bruge lidt flere kræfter, når du stager.

Et par standardhjul har i de fleste tilfælde en lang holdbarhed, og kan bruges i flere sæsoner. For at få en så jævn slitage som muligt, anbefaler vi, at du med jævne mellemrum skifter skiene imellem fødderne.

Stave og stavspidser til rulleskiløb

Når det kommer til stave, kan du i og for sig godt bruge dine almindelige langrendsstave. Hvis du gør dét, bør du dog udskifte spidsen på dem med en stangspids, der passer til rulleskiløb. Du kan naturligvis også købe en stav, der er beregnet til rulleskiløb og som allerede er forsynet med den rigtige spids. Hvis spidsen bliver lidt slidt, kan du blot slibe den på slidstål. Er der ikke mere stål tilbage, kan du skifte den ud. Det er generelt en god ide at købe en ny spids – så er du godt dækket ind, hvis uheldet skulle være ude.

Sådan skifter du stavspidsen ud
For at skifte spidserne ud, er det første trin at varme det lim, der holder på spidsen, op. Det kan gøres enten ved hjælp af en varmepistol eller i kogende vand. Herefter er det bare at trække den gamle spids af. Når du skal sætte den nye spids på, skal du have fat i limpistolen igen. Når du sat limen, hvor den nye spids skal sidde, skal du trykke den på og herefter lade den hærde.

Længde på staven
Er du i tvivl om, hvor lange stave du skal vælge? Hvorvidt du skal vælge korte eller lange stave, afhænger af to ting: Typen af rulleski og din højde. Er det klassiske ski, du skal køre på, bør du vælge en stav, der er 30 cm kortere end din højde. For skate-ski gælder det, at du skal vælge en stav, der er 20 cm kortere end din højde.

Skistøvler til rulleski

Mange mennesker vælger at bruge deres almindelige skistøvler, når de kører på rulleski. Det er i udgangspunktet også helt i orden, men husk dog på, at rulleskiløb oftest er en snavset affære. Der vil med andre ord komme snavs og en del grus på støvlerne, hvilket slider på dem. Der findes også specielle rullelejer-skistøvler. Disse har en bedre ventilation, tørrer hurtigere end almindelige skistøvler og er ikke mindst egnede til varmere klimaer. De er også mere stive, hvilket hjælper, når du har brug for at sætte farten ned og så er de ikke mindst mere holdbare end de almindelige skistøvler. På trods af de mange fordele, der er ved de speciallavede rulleski-skistøvler, vælger mange alligevel at køre med sine sædvanlige støvler for at de på den måde er mere brugt til vinterhalvåret. Et sidste alternativ fås med combi-støvler, der er en kombinationsstøvler, som kan bruges til begge dele. Vælger du denne type støvle, får du mere stabilitet end med de almindelige skistøvler.

Husk tilbehøret

Da rulleskiløb foregår i trafikken blandt biler, er det en god idé at bære hjelm og tøj, der gør dig mere synlig. Reflekser er ligeledes en god idé. Herudover kan du med fordel overveje at bruge handsker.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!