Vælg den rigtige rulleski

Blank

Mange afslutter sin langrend ski sæson efter Vasaloppet men det er da sæsonen begynder igen for at opbygge den grundlæggende fysik til næste sæson. I langrend, er det blevet mere fokuseret på stavkørsel og med den også antallet af rulle-skiløbere, fordi mange har opdaget, at det er en effektiv måde at træne sin stav-teknik på. Rulle skiløb giver dig ikke kun en specifik ski træning, men også en blid træning af hele kroppen, som hverken cykling eller løb kan give. 

Hvilken ski bør du vælge, skate eller klassisk?
Rulleski er bygget på samme princip som almindelige langrends ski, hvor vi skelner mellem skate (freestyle) og klassisk stil.

De klassiske ski er mindre og har bredere hjul som giver god stabilitet og vibrationsdæmpning. Disse egenskaber gør den klassiske ski bedre egnet til stav-kørsel end hvad skate skiene gør. Desuden har den klassisk ski tilbageløbsspærre på et af hjulene for at forhindre hylsteret i at rulle tilbage. Tilbageløbsspærren giver fremragende fæstne, men gør det nemmere at snyde med teknologien. Tænk derfor lidt ekstra på teknologien i hvert trin, mens du kører klassisk stil og gør det så meget som din typiske langrend teknik som muligt.

Skate ski er mere ustabile end de klassiske på grund af en kortere længde og hjul, der er både højere og smallere. Hastigheden vil være højere. Disse funktioner gør det lettere at dreje og bremse. Skate Skienes funktioner gør det endnu nemmere at finde følelsen af langrend, hvilket gør turen mere realistisk og opmuntre ikke til genveje med teknikken. 

Der er også noget, der hedder combi-ski. Dette er virkelig en klassiker, der er lidt kortere. Dette er et godt alternativ for dem, der både ønsker at køre klassisk og skate, men kun ønsker ét par ski. Men du får en lidt dårligere egenskaber, end hvis du havde valgt en ren klassisk eller skate skil.

Rulleski produceres hovedsageligt i tre forskellige materialer: aluminium, kulfiber eller glasfiber forstærket træ. En ramme i kulfiber eller træ har flere vibrationsdæmpning egenskaber end en aluminiumsramme, som giver en mere behagelig komfort, når du kører. Kulfiber og aluminium ski har en længere levetid end træskiene, fordi de hurtigt mister deres egenskaber. En ski med aluminiumsramme er normalt altid et billigere alternativ. 

Så der skal du vælge? Valget er op til dig, klassisk stil eller skate skiløb, eller begge dele? Som nybegynder, bør du helt sikkert vælge et par skate ski, bare du har din viden om, at de ikke er så stabile som de klassiske ski.
Er du en lidt tungere skiløber, så skal du helst vælge en ski med en træramme. En kulfiber og aluminium krop kan ikke modstå den samme belastning og kan revne.

Rulleski hjul

Hjul til rulleski fås med forskellig rullemodstand, 1, 2 og 3. De fleste ski kommer med en standard rullemodstand, som er 2. Disse passer og bruges af de fleste, fordi de ruller hurtigt nok og giver god komfort. Hjul med rullemodstand 1 er en smule hårdere end standard hjulene (2) og ruller derfor lidt hurtigere. Hjulene med rullemodstand 3 er blødere og giver mere modstand, som gør så du må kæmpe en smule mere når du stager.

Et par standard hjul varer i normale tilfælde i flere sæsoner, men for at få en så jævn slitage som muligt, anbefaler vi, at du skifter skiene mellem fødderne med jævne mellemrum. 

Stave og Stavspidser til rulleskiløb
Når det kommer til stave, kan du bruge din almindelige langrendsstave, men du bør udskifte spidsen mod en stang spids tilpasset til rulle skiløb. Man kan også købe en stav beregnet til rulle skiløb som allerede er forsynet med den rigtige spids. Hvis spidsen bliver lidt slidt, kan du bare slibe den på et slidstål. Er der ikke mere stål tilbage, kan de skiftes ud. Det kan være en god idé at medbringe en ny spids på turen, hvis en ulykke skulle ske.

For at skifte spidserne ud, skal du først varme limet, der holder på spidsen, op. Dette gør du enten med varmepistol eller i kogende varmt vand. Derefter kan du bare trække den gamle spids af. For at få den nye spids til at vedhæfte, kan du bruge en limpistol, og trykke den nye spids på, og lade det hærde.

Hvad længde på stavene skal du have? Vi anbefaler, hvis du skal køre klassikere, bør du vælge en stang, der er 30cm kortere end din højde og til skate, bør du vælge en, der er 20cm kortere end din højde.

Rulle Skistøvler
Mange mennesker vælger at bruge deres almindelige skistøvler, når de kører rulleski. Det er helt acceptabelt, men husk at rulle skiløb er snavset og der kommer meget grus der vil slide på støvlerne. Der findes specielle rullelejer skistøvler, som har en bedre ventilation, tørrer hurtigere og er egnet til varmere klimaer. De er også mere stive, hvilket hjælper, når du har brug for at sætte farten ned, og at de er en smule mere holdbare end de traditionelle skistøvler. Mange vælger på trods af det at køre med sine sædvanlige støvler for at få dem mere brugt til vinterhalvåret. Hvis du vil have mere stabilitet, mens du kører, kan du købe en combi-støvle.

Andet tilbehør
Da rulle skiløb foregår i trafikken og blandt biler er godt at bære en hjelm og tøj, der gør dig mere synlig, ofte med mange reflekser. Handsker er også at foretrække at undgå at få ømme hænder fra stavene, og hvis du falder.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!

Sammenlign produkterSammenlign

Toolbar example

Klik på -symbolet på de produkter, du ønsker at sammenligne

Med vores værktøj til at sammenligne produkter, kan du nemt og enkelt sammenligne de forskellige produkter.
Oplysningerne varierer afhængigt af hvilke produkter, du vælger, såsom farver, tilgængelige størrelser, antal lommer, foer, vægt, batterilevetid og meget mere.
- Helt enkelt lidt lettere for dig at finde de rigtige produkter!

  Fjern valg

  Mine favoritterVis dine favoritter

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!