Vælg den rigtige sovepose

Der findes næppe noget så dejligt, som at putte sig ind i sin lune sovepose efter en lang dag på fjeldet. Hvad der også føles godt, er at vågne op udhvilet med følelsen af, at energidepoterne er fyldt op. Og den slags søvn kan man ikke få i sovepose – eller kan man? Det er her valget af sovepose, der er med til at afgøre dét. I vores guide herunder kan du blive meget klogere på, hvilken du skal vælge.

Størrelse, sæson og materiale

Når du skal vælge en sovepose, er der grundlæggende to vigtige ting, du inden skal tage stilling til, og det gælder størrelse, sæson og materiale. Du kan hertil stille dig selv disse to spørgsmål:
  • Hvem skal bruge soveposen og hvilken sæson skal den bruges i? (Hvor varm skal den være?)
  • Skal den være syntetisk eller med dun?
Hvad angår det første, det vil sige, hvor lav en temperatur, som soveposen skal kunne holde dig varm i, kan du se det på den enkelte model. Så godt som alle de soveposer, du finder her på Outnorth, er temperaturtestede i forhold til den europæiske standard, EN 13537. Det betyder, at det er let for dig at sammenligne de forskellige modeller. Ifølge den europæiske standard er der tre vigtige temperaturer at forholde sig til. Det gælder T comf, T lim og T ext, der passer til henholdsvis kvinder og mænd. Dem kan du læse om herunder:
  • T comf: Minimum komforttemperaturen for en gennemsnitlig kvinde
  • T lim: Minimum komforttemperatur for en gennemsnitlig mænd
  • T ext: Laveste overlevelsestemperatur for en gennemsnitlig kvinde
Når en sovepose temperaturtestes, foregår det med strømper, bukser og en top, der svarer til tyndere undertøj. Testen er baseret på en gennemsnitlig kvinde og mand på 25 år, hvor kvinden måler 160 cm og vejer 60 kg, og manden 173 cm høj med en vægt på 73 kg. Her er det selvfølgelig vigtigt at have for øje, at vi alle er forskellige både hvad alder, højde og drøjde angår, hvorfor temperaturberegninger naturligvis ikke er absolutte sandheder. Det er blot retningslinjer, du kan forholde dig til, hvis du er på bar bund i forhold til valget. Da kvinder generelt begynder at fryse hurtigere end mænd gør, har T comf altid en højere værdi end T lim.

Det er dog vigtigt, at man husker på, at temperaturmålinger i henhold til EN 13537 er individuelle. Herudover er der andre faktorer, der har indvirkning på, hvor meget soveposen varmer. Det gælder blandt andet hvor sulten/mæt du er, om der er vind, hvordan dit liggeunderlag og ikke mindst, hvor meget kulde, du generelt kan tåle.

Forår, sommer, efterår eller vinter

Der findes desværre ikke soveposer, der er komfortable at sove i hele året rundt. En sovepose, der er beregnet til vintersæsonen, vil være alt for varm at bruge om sommeren. Denne type sovepose er også noget tungere end modellerne, der er beregnet til forårs- og sommersæsonen, hvorfor du også vil ende med at skulle bære på unødig vægt. Det handler derfor om, at du vælger den rigtige sovepose. Hvis du er i tvivl, skal du se efter den, der passer til den sæson, du vil bruge den allermest i. Der findes dog soveposer, der kan bruges i 3 sæsoner – en såkaldt 3-sæsons-sovepose – der kan bruges forår, sommer og efterår. Og denne sovepose er et sikkert valg, når det er din første sovepose, du skal købe. Den kan måske være lidt varm i de varme sommernætter, men her kan du åbne lynlåsen lidt og få noget ventilation. En anden tommelfingerregel, du kan bruge, når du står mellem to modeller med forskellige temperaturtest-resultater er, at du altid skal tage den, der er varmest. Den overskydende varme kan du altid slippe af med, men det er straks værre, hvis du skal varme soveposen op. En anden ting, der taler for at vælge den varmeste sovepose, er, hvis du generelt fryser meget. En 3-sæsons-sovepose skal have en komforttemperatur på -3°C til -10°C, og det er både til mænd og kvinder. For en sommerpose gælder det 0°C og ned til et par minusgrader. Soveposer, der kun er beregnet til sommerbrug, er gode at have med, hvis du skal rejse, ligesom de er gode at have indendørs. Hvis du skal sove ude i den skandinaviske vinter, vil en sovepose, der har en komforttemperatur på -15°C, være at foretrække.

Det er desuden en god idé at have en varmekrave på sin sovepose. En varmekrave findes på næsten alle 3-sæsons-soveposer og på alle vintersoveposer. Hvis man har kraven trukket til, holdes den varme luft inde i soveposen med det resultat, at du holder varmen i soveposen.

Dun eller syntetisk?

De fleste ved formentligt, at en sovepose med dunfyld vejer og fylder mindre end en syntetisk sovepose (også selvom de har samme komforttemperatur). De syntetiske soveposer har dog været under en stor udvikling de seneste par år, så langsomt, men sikkert, begynder også de kunstige at veje mindre. Indtil videre er det dog kun dun, der giver meget varme for en lav vægt og volumen.

Dun er af den grund også den dyreste løsning. Til gengæld er levetiden på dunsoveposer også længere. Det gælder i al fald, hvis soveposen bliver plejet ordentligt. En syntetisk sovepose taber gradvist sin evne efter et par års brug i takt med, at den komprimeres og slides. Der er dog flere tilfælde, hvor den syntetiske sovepose er at foretrække. Det gælder for eksempel, hvis du skal til et fugtigt klima, hvilket skyldes, at den stadig varmer på trods af, at den er fugtig. Det gør dunsoveposen ikke.

Kort sagt: Hvis du er ude efter mest varme, men minimal vægt og volumen, skal du gå efter en dunsovepose. Er det ikke noget, der er vigtigt for dig – eller tegnebogen er lidt tynd – kan du roligt vælge en syntetisk sovepose.

Længde og pasform

En sovepose fremstilles altid i forskellige længder: Regular, long, 6’6, X-long, 185 cm og 179 cm. Længdevarianterne kan være mange, men alle har de én ting til fælles: Det er altid liggelængden, der specificeres. Det er altså den anbefalede kropslængede, soveposen er beregnet til. Hvis længden står til at være 185 cm, betyder det, at personer, der måler op til den længde, kan ligge komfortabelt i soveposen. Soveposens indvendige mål er altid længere. Det bør absolut undgås, at soveposen er for lille, men det er mindst lige så slemt, hvis den er for lang. Hvis du vælger en for kort sovepose, vil der selvsagt ikke være plads nok, og din krop vil ligge mod væggene og danne kuldebroer. Den luft, du varmer op, kan ikke cirkulere i den lille sovepose med det resultat, at du kommer til at fryse. Er soveposen i stedet for lang, betyder det, at du får mere luft at varme op og holde varmt, hvorfor du også vil komme til at fryse. Herudover vil du med en sovepose, der er for lang, bære rundt på unødvendig vægt og volumen. Er du i grænselandet af den anbefalede længde, er vores anbefaling at vælge den længste størrelse, hvis du ikke er meget afhængig af gram, volumen og plads.

En anden ting, der er værd at tænke på, er, om du vender dig meget, når du sover. Med det forstås, om du vender dig i eller med soveposen. Det gør nemlig en forskel. Hvis det er sidstnævnte, der gælder dig, det vil sige, at du vender med soveposen, bør du overveje en mumie-formet sovepose. Du kan her også vælge en, der har en rummelig pladsform, og dermed plads til at du bevæger dig i søvnen. Den vil måske give dig lidt mere vægt at slæbe på, men du får til gengæld en god nat søvn.

Soveposer til kvinder

Hos Outnorth har vi flere soveposer, der er specielt designede til kvinder. Disse er normalt en anelse kortere i længden, ligesom de er smallere over skuldrene, lidt rummeligere over hofterne og har mere isolering omkring fødderne. Denne type sovepose er generelt god til personer, der er mindre af person (mænd som kvinder).

Lynlås

De fleste soveposer har lynlås både på højre og venstre side. For mange er det underordnet, at der er lynlås i begge sider, men nogle har dog den præference, at der helst kun skal være én lynlås. Hvis det er tilfældet for dig, og du skal vælge hvilken side, den skal sidde i, er det en god idé at have lynlåsen på den modsatte side af din dominerende hånd. Kort sagt: Er du højrehåndet, så vælg en sovepose med lynlås på venstre side – og omvendt skal du vælge en sovepose, hvor lynlåsen er i den højre side, hvis du er venstrehåndet.

Hel eller halvlang lynlås?

Du skal også tage stilling til, om det skal være en hel eller halvlang lynlås, det vil sige hvor langt, soveposen kan lynes ned. Her er det igen et spørgsmål om bekvemmelighed kontra vægt og volumen. Går du efter en sovepose, der vejer så lidt som muligt, bør du vælge en sovepose med halvlængde-lynlås. Du skal undvære ventilation til fødderne, men får til gengæld en sovepose, der er let. De fleste soveposer har fuld længde 1-vejs-lynlås.

Næsten alle producenter bruger i øjeblikket YKK-lynlåse i deres soveposer. Det er i sig selv fantastisk, fordi det giver dig mulighed for at sætte to soveposer sammen. Det er især godt, når der skal hygges i teltet og øge varmen, fordi I således kan ligge to eller flere under én stor sovepose. Du skal dog være opmærksom på, at lynlåsene fremstilles i forskellige dimensioner, og når de skal sættes sammen, kræves det, at de har samme dimension. Er du i tvivl om, hvilke soveposer, der har samme dimension på lynlåsen? Du kan her gå efter vores tommelfingerregel, der lyder, at soveposer i samme serie som regel har samme dimension. Det gælder for eksempel Haglöfs Zensor eller Marmot’s Wave. Hvis du skal sætte to soveposer sammen, kan det derfor være en rigtig god ide at vælge to soveposer i samme serie.

Med eller uden en menbran?

Nogle af de soveposer, der er på markedet, er udstyret med en membran. Denne er helt vandtæt – og det er noget, der har sine fordele og ulemper. Hvis du ofte sover i bivuak og under vindfang eller lignende, er det gavnligt med membranen. Den vil nemlig beskytte isoleringen i soveposen fra at blive våd eller fugtig udefra. Problemet med en membran er dog, at den mængde fugt og damp, som din krop udsender i løbet af natten, har svært ved at finde ud. Det skyldes, at membran er lidt tættere end nylonstoffer, der ikke har en membran. Dette kan dog lettes ved at holde den optimale temperatur i soveposen, hvilket kan opnås ved tilstrækkelig ventilation. Et andet alternativ fås, hvis du skaffer dig en VBL. Det står for Water Barrier Liner og er et lagen, der fungerer som fugtbarriere, og holder kroppens damp inde i soveposen over natten. Det kan blive en anelse klamt, men til gengæld holder du soveposen tør.

Er det primært 3-sæsons-soveposer, du bruger, og sover du primært i telt, er membranen knap så vigtigt. For at undgå fugt er det her bedre at investere i et godt telt, der holder det ude. Er du bekymret for, at fodenden i soveposen bliver vådt, fordi du kommer for tæt på teltdugen om natten? Vikl din skaljakke omkring soveposen, og du undgår våde fødder.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!