Vælg den rigtige sovepose

Blank

Er der nogen skønnere følelse end at krølle op i din sovepose efter en dag ude på fjeldet? På den anden side, føles det temmelig godt at vågne op udhvilet næste morgen og føle, at energi-depoterne er fyldt op. Din sovepose kan være helt afgørende i denne sammenhæng. Når du er i sovepose købetanker, så er der to grundlæggende vigtige områder, som du har brug for at forholde dig til:
· For hvem eller hvilke sæsoner skal soveposen anvendes? Kort sagt, hvilken temperatur skal den klare?
· Skal du vælge dun eller syntetisk?
 

Temperaturgrænser ifølge EN 13537
Alle soveposer, med få undtagelser, hos os her på Outnorth er temperaturtestet i henhold til den europæiske standard, EN 13537. På denne måde er det nemt for dig at sammenligne forskellige modeller og versioner med hinanden. Ifølge standardisering, er der tre vigtige temperaturer at forholde sig til:
• T comf - minimum komforttemperatur for kvinder
• T lim - minimum komfort temperatur for mænd
• T ext - laveste overlevelse temperatur for kvinder

Testen udføres med top, bukser og strømper på, sammenlignende med tyndere undertøj. En kvinde i dette sammenhæng er 25 år gammel, 160 cm høj og vejer 60 kg. En mand 25 år, 173 cm høj og vejer 73 kg. Nu ved du så godt som vi, at alder og kropsform ikke gælder alle, så temperaturmålingerne er ingen absolut sandhed, men dog en retningslinje at forholde sig til. Da piger generelt begynder at fryse hurtigere end mænd gør, har T comf altid en højere værdi i forhold til T lim. Uanset om der er en dame eller en herresovepose, så henviser komforttemperaturen til en mand (ja, det er for dårligt).  

Som så meget andet i livet er temperaturmålinger i henhold til EN 13.537 meget individuelle. Desuden vil det påvirke andre faktorer (som ikke indgår i testen) som dit liggeunderlag, hvor sulten/mæt du er eller eventuel vind og hvordan man tåler kulde. 

Forår, sommer, efterår eller vinter?
Desværre kan du ikke vælge en sovepose, som du kan sove komfortabelt i hele året. En sovepose beregnet for vintersæsonen vil være alt for varmt om sommeren, og du vil også bære rundt på unødig vægt. Du skal vælge en sovepose til når du bruger den mest. En sikker satsning, hvis du køber din første sovepose er at gå på en 3-sæson, som du kan have forår, sommer og efterår. Den kan måske blive lidt varm de varme sommernætter, men så kan du bare åbne lynlåsen lidt og ventilere. En anden tommelfingerregel er, at hvis du står og vælger mellem to modeller med forskellige temperaturer, så tag den som er lidt varmere. Den overskydende varme kan du altid slippe af med, men der et værre at varme soveposen op, hvis du begynder at fryse. Hvis du er meget frossen, er det også en god grund til at vælge en varmere version. En 3-sæson sovepose, uanset om du er mand eller kvinde, skal have en komforttemperatur mellem -3°C til -10°C og på en sommersovepose omkring 0°C ned til et par minusgrader. Soveposer, der kun er beregnet til sommer brug er som regel et par grader i komforttemperatur og passer meget godt at have med på rejsen eller at have indendørs. For skandinavisk vinter er en sovepose fra -15°C at foretrække.
En varmekrave er meget godt at have på sin sovepose. Den findes på næsten alle 3-sæson soveposer og absolut på alle vintersoveposer. Med kraven trukket til, forhindres den varme luft at finde vej ud, og du holder varmen i soveposen. 

Dun eller syntetisk?
At en sovepose med dunfyld vejer mindre og tager mindre plads end en syntetisk sovepose (med samme komforttemperatur) det ved vi. Udviklingen af de syntetiske soveposer er skredet frem ad de seneste år, og langsomt, men sikkert begynder også de kunstige materialer, at veje mindre. Indtil videre er det dog dun der giver mest varme til minimum

vægt og volumen.

Derimod er dun dog, næsten altid, en dyrere løsning. På den anden side er levetiden længere hos en sovepose med dunfyld hvis den bliver plejet ordenligt. En syntetisk sovepose taber gradvist sin evne efter et par års brug, i takt med at den komprimeres og bliver slidt. 
Hvis du skal til et fugtigt klima, så er en syntetisk sovepose at foretrække. Den varmer nemlig selv om den bliver fugtig, det gør dunsoveposen ikke. Kort sagt: Hvis du er ude efter minimal vægt og volumen, og få mest varme er en dunsovepose, at foretrække. Hvis førstnævnte ikke er så vigtigt, og hvis din tegnebog måske er lidt tynd, så vælg en syntetisk.

Længde og pasform
Samme model fremstilles altid i forskellige længder: regular, long, 6'6, short, x-long, 185 cm, 179 cm. Længdevarianterne kan være mange, men de har én ting fælles: Det er altid liggelængden der specificeres. Det er altså den anbefalede kropslængde soveposen er beregnet til. Hvis længden er sat til 185 cm, så kan personer op til den længde ligge komfortabelt i soveposen. Inder-målet på soveposen er altid lidt længere.
Det er under ingen omstændigheder godt hverken hvis den er for stor eller for lille. Hvis du vælger en for kort sovepose vil der ikke være plads nok, og din krop vil ligge mod væggene og danne kuldebroer. Luften du varmer op med din krop, kan ikke cirkulere, og du vil komme til at fryse. Vælger du en for lang sovepose, får du mere luft at varme op og at holde varm, og du vil komme til at fryse af den grund. Derudover vil du bære rundt på unødvendig vægt og volumen. Er du i grænseområdet af den anbefalede længde, er vores anbefaling at vælge den længere størrelse, hvis du ikke er meget afhængig af gram, volumen og plads.
Det er absolut nødvendigt at tænke på, om du vender dig meget i søvnen. Med det mener vi; Vil du vende dig i soveposen, eller med soveposen? Hvis du har det fint med at vende dig med soveposen, bør du måske overveje en mumie-formet, ellers skal du nok vælge en med lidt rummelig pasform. Den vil dog give dig lidt mere vægt at slæbe på, men det kan måske være værd en god nats søvn.
Hos Outnorth er der også flere soveposer, der er designet specielt til piger. Disse er normalt en anelse kortere i længden men også lidt smallere over skuldrene, lidt rummeligere over hofterne og har mere isolering omkring fødderne. Er du en kort og lidt tyndere mand så kan det være en god idé at kaste et blik på disse modeller. 

Lynlås
De fleste soveposer er lavet med lynlåse på både højre og venstre side. For de fleste er det underordnet men for dem der ikke syntes det, så er det mest smidigt at have lynlåsen på den modsatte side af din dominerende hånd. Kort sagt: Er du højrehåndet, så vælg en sovepose med lynlås på venstre side, og omvendt hvis du er venstrehåndet.
Hel eller halvlang lynlås? Igen et det et spørgsmål om bekvemmelighed versus vægt og volumen. Er du ude efter så lidt vægt som muligt, så vælg en sovepose med halv længde lynlås. Du mister evnen til at ventilere ved fødderne, men du sparer på vægten. De fleste soveposer har fuld længde 2-vejs lynlås.

Næsten alle producenter bruger i øjeblikket YKK-lunlåse i sine soveposer. Det er fantastisk, fordi det giver dig mulighed for at sætte to soveposer sammen. Godt, hvis du vil hygge lidt i teltet eller øge varmen. Men lynlåsene fremstilles i forskellige dimensioner, og for at kunne sætte dem sammen kræves, at de har samme dimension. Vi har fundet ud af at soveposer i samme serie som regel har samme dimension på lynlåsen. For eksempel Extremelite-serien fra Western Mountaineering, Hagløfs Zensor eller Marmot's Wave. Hvis du skal sætte to soveposer sammen kan det være klogt at vælge to soveposer i samme serie. 

Med eller uden en membran?
Nogle soveposer på markedet er udstyret med en membran, som er helt vandtæt. Dette har både sine fordele og ulemper. Sover du ofte i bivuak og under vindfang eller lignende, er det gavnligt med membranen. Dette vil beskytte isoleringen i soveposen fra at blive våd eller fugtig udefra.
Problemet er, at fugt og damp som din krop udsender i løbet af natten har svært at finde ud, da membran er lidt tættere end nylonstoffer uden membran. Dette kan dog lettes ved at holde den optimale temperatur i soveposen, hvis der er tilstrækkelig ventilation. Et andet alternativ er, at skaffe en VBL (Water barrier liner). Et lagen der fungerer som en fugtbarriere og kroppens damp holdes inde i den over natten. Ulækkert men du holder soveposen tør.
Er du primært en 3-sæsons bruger som næsten udelukkende sover i telt, føles membran mindre vigtig. Så hellere investerer i et godt telt, der holder fugten ude. Bekymrer du dig om fodenden af soveposen vil blive våd fordi du kommer til lærredet om natten, så træk bare din skaljakke rundt om, så er problemet løst i et snup.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!

Sammenlign produkterSammenlign

Toolbar example

Klik på -symbolet på de produkter, du ønsker at sammenligne

Med vores værktøj til at sammenligne produkter, kan du nemt og enkelt sammenligne de forskellige produkter.
Oplysningerne varierer afhængigt af hvilke produkter, du vælger, såsom farver, tilgængelige størrelser, antal lommer, foer, vægt, batterilevetid og meget mere.
- Helt enkelt lidt lettere for dig at finde de rigtige produkter!

  Fjern valg

  Mine favoritterVis dine favoritter

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!