Et godt telt er grundlaget for en virkelig vellykket tur eller ferie. Og hvad der menes med et godt telt er meget individuelt. Hvis vi ser først og fremmest på vægten, eller høj komfort, hvilket er mere vigtigt? Det er op til dig og for at hjælpe dig lidt på vejen, har vi samlet en lille guide. Har du flere spørgsmål, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os. Der findes forskellige typer af telte på markedet, men de tre hovedtyper er tunneltelte, kuppeltelte og tipi. Så er der små hybrider og andre specielle modeller, men her har vi lagt fokus på de mest almindelige.

Hvis vi starter med tunneltelt, så er det, og har længe været, en favorit for fjeldvandring. De er meget nemme at sætte op, og du får en masse plads i forhold til vægten. Tunnel telte har for det meste meget større apsis end kuppeltelte, noget, du sikkert vil værdsætte under regnfulde dage. Bortset fra nogle få undtagelser, er de konstrueret med forbundne indre og ydre telte, og rejses således samtidigt, så inderteltet forbliver tørt, selvom regnen siler ned. Tunnel telte er ikke selvbærende og kræver pløkker og barduner ved opstilling.

+
Meget plads i forhold til vægten
Nemt at sætte op
Store apsis

-
Kræver nogenlunde jævnt terræn
Ikke selvbærende
Dårligere statisk styrke (evnen til at modstå snelast)

Kuppeltelte, er designet, så de står af sig selv. I de fleste tilfælde gælder dette inderteltet, og yderteltet skal strammes op med pløkker. Men her er der også undtagelser (selvfølgelig), og der er flere modeller, der er står helt af sig selv, dvs. både inder telt og det ydre telt står helt af sig selv uden pløkker. Kuppeltelte er meget populære hos kajakroere og klatrere, da de ikke kræver så meget plads, og kan nemt slås op på en sten eller lignende. Konstruktionen er krydsede teltstænger der giver teltet en høj statisk styrke, og én ting, som mange mennesker sætter pris på, er, at de har tendens til at være mere støjsvage end tunnel telte.

+
Selvbærende
Kræver kun lidt plads
Høj statisk styrke
-
Høj vægt
Mindre apsis

Tipier bliver mere og mere populære for hvert år. Er man mange mennesker eller blot ønsker at have masser af plads og stå højde bør du kigge på tipi. Komforten er uovertruffen i forhold til andre telt -modeller. Med muligheden for kamin (eller åben ild) og god ventilation for at få et telt for året rundt brug. På trods af sin størrelse er opstillingen meget simpel, da teltet står med kun én stang. En lille ulempe er vægten, og skal man bære det op på fjeldet, bør man slå et øje på de lette varianter. I modsætning til, hvad mange tror, er teltet meget vindtæt takket være sin form.

+
Høj komfort
Stå højde
Vind Stabil
Mulighed for kamin
Enkel opsættelse

-
Vægten
Her følger nogle almindelige telte-udtryk

Apsis
Med Apsis menes rummet før den egentlige rum. Kunne næsten sammenlignes med en forhal. Her kan du for eksempel opbevare det udstyr, du ikke ønsker at slæbe ind i teltet, man kan også ved virkelig elendig vejr, lave mad her, men det bør ske med yderste forsigtighed på grund af brandfare. Har du ikke et skytsgulv (floorprint) er apsis normalt ikke er forsynet med gulv. Apsis er generelt større i tunnel telte.

Oversejlet og forbundne telt
Størstedelen af alle telt består af en indre telt og ydre telt. Enten sidder de sammenkoblet og opstilles samtidigt, hvilket er næsten standard på tunnel telte. Dette gør, at inderteltet ikke behøver at blive sat op separat og forbliver tørt, selv i vådt vejr. På kuppeltelt er der også flere varianter, der har et løst ydre telt, så kaldt Flysheet der lægges over det indvendige telt, hvis det er nødvendigt. Dette er en god mulighed, når du er camping i virkelig varmt klima, hvor det sjældent regner.

Beskyttelse Gulve & Floorprint
Er den samme ting. Kort sagt, et løst gulv sat under selve teltet. Forlænger levetiden af teltets "oprindelige" gulv og reducerer kondens i teltet. Mange beskyttende gulv dækker også apsis.

Ventilation:
Måske det vigtigste på teltet? Uanset om du er på camping i sommervarmen eller i frostgrader er god ventilation en betingelse for en behagelig oplevelse. Telter man meget om vinteren bør teltet gå ned til jorden, og har ventilationen placeret lidt højere. Det bliver lidt smidigere, ellers er du nødt til at skovle. Hvad du absolut ikke bør gøre, er at lukke for ventilationen, husk på, at teltet ikke er en opvarmet hytte. Det er soveposen som skal give varme.

 Author: Timmy Malmquist / Outnorth

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!

Sammenlign produkterSammenlign

Toolbar example

Klik på -symbolet på de produkter, du ønsker at sammenligne

Med vores værktøj til at sammenligne produkter, kan du nemt og enkelt sammenligne de forskellige produkter.
Oplysningerne varierer afhængigt af hvilke produkter, du vælger, såsom farver, tilgængelige størrelser, antal lommer, foer, vægt, batterilevetid og meget mere.
- Helt enkelt lidt lettere for dig at finde de rigtige produkter!

  Fjern valg

  Mine favoritterVis dine favoritter

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!