Vælg det rigtige telt

Et godt telt er grundlaget for en vellykket tur eller ferie. Definition af ”Et godt telt” varierer fra person til person – det kan blandt andet handle om den ideelle vægt eller teltets komfort. Ved du endnu ikke, hvad der er vigtigst for dig? Valget er helt dit eget, men det kan naturligvis være svært, hvis du ikke har helt styr på dine teltprioriteter. Du kan blive meget klogere i vores teltguide herunder.

Hvilke type telt skal jeg vælge?

Når du skal have et nyt telt, skal du først og fremmest finde ud af, hvilken type telt det skal være. Der skelnes overordnet set imellem tre telttyper: Tunneltelt, kuppeltelt og tipi. Herudover findes der hybrider og andre specielle modeller. Læs om telttyperne i det følgende, hvor vi har lagt vægt på de tre almindelige. Under hver enkel af dem kan du se fordele og ulemper, så du hurtigt kan sammenligne de forskellige telttyper.

Tunneltelt

Hvis vi starter med tunnelteltet, så er det – og har længe været – en favorit til fjeldvandring. De er meget nemme at sætte op, og så får du meget plads i forhold til vægt. Tunneltelte har for det meste meget mere apsis (rummet før det egentlige opholdsrum i teltet) end kuppelteltet. Det er noget, du sikkert vil værdsætte under regnfulde dage, hvor dine ting kan stå herinde. Hvis man ser bort fra nogle få undtagelser, så er tunnelteltet altid konstrueret med henholdsvis et ydre og et indre telt, der er forbundet. Disse to rejses samtidigt, således du undgår, at det inderste telt bliver vådt, hvis det regner under opsætningen. Tunneltelte er ikke selvbærende, hvorfor pløkker og barduner er påkrævede, når du skal stille det op.

Fordele:
 • Meget rummelig i forhold til dens vægt 
 • Nemt at sætte op
 • Store apsis
Ulemper:
 • Kræver et nogenlunde jævnt terræn
 • Ikke selvbærende
 • Dårligere statisk styrke

Kuppeltelt

Et kuppeltelt er designet således, at de kan stå af sig selv. I de fleste gælder det udelukkende inder-teltet, da yderteltet skal strammes op med pløkker, for at være helt oprejst. Ingen regel uden undtagelse – der findes også kuppeltelte, hvor både inder- og ydertelt kan stå helt selv uden pløkker. Kuppelteltene er især meget populære blandt kajakroere og klatrere, da de ikke kræver så meget plads, når de skal stilles op, og nem kan placeres på en sten eller lignende. Denne telttypes konstruktion er krydsede teltstænger, der giver teltet en høj, statisk styrke. En anden ting, som rigtig mange sætter pris på ved kuppelteltene, er, at de er mere støjsvage end tunnelteltene.

Fordele:
 • Selvbærende
 • Kræver kun lidt plats
 • Høj statisk styrke
Ulemper:
 • Høj vægt
 • Mindre apsis

Tipi

Tipier bliver mere og mere populære hvert år. Er man mange mennesker eller blot ønsker at have masser af plads og ståhøjde, bør du kigge på en tipi. Komforten i tipien er uovertruffen i forhold til den, du får i andre telttyper. Der er mulighed for at lave en kamin (eller åben ild) i teltet, ligesom tipiteltet har en god ventilation, så det kan bruges året rundt. På trods af sin store størrelse er opstillingen af teltet meget simpel, da teltet står med kun én stang. Tipiteltet har dog den ulempe, at det typisk vejer meget. Hvis det skal bæres meget rundt, for eksempel på tur i fjeldene, er det derfor en god idé, at du vælger en let variant. Tipiteltet er, i modsætning til hvad mange tror, meget vindtæt. Det skyldes teltets form.

Fordele:
 • Høj komfort
 • Ståhøjde
 • Vindstabil
 • Mulighet for kamin
 • Enkel at sætte op
Ulemper:
 • Høj vægt

Teltudtryk, du bør kende

Er ord som apsis, oversejl, floorprint og ventilation (i forbindelse med telte) volapyk for dig? Det er alle teltudtryk, du bør kende – og når du gør det, bliver teltkøbet formentlig en del nemmere.

Apsis

Med apsis forstås rummet før det egentlige opholdsrum, og kan egentlig betegnes som en form for forhal. Det er typisk her, at man vælger at opbevare det udstyr, der ikke skal med ind i teltet. Hvis vejret er rigtigt dårligt, kan man også lave et bål herinde. Det er naturligvis noget, man på grund af brandfare skal være yderst påpasselig med. Medmindre du har et skytsgulv (et såkaldt floorprint, der er et teltunderlag), vil der typisk ikke være gulv i en apsis. Apsis er generelt større i tunneltelte end det er i de øvrige telttyper.

Oversejl, inder-telte og ydertelte

Størstedelen af alle telte består af et indre telt og et ydretelt, der er forbundet på den ene eller den anden vis. De kan være sammenkoblede og skal derfor opstilles på samme tid. Det er tilfældet ved tunneltelte, hvor det på det nærmeste er standard. Når teltet skal opstilles på denne måde, betyder det, at inder- og ydertelt ikke skal sættes op separat og forbliver tørt, selv hvis det regner under opsætningen. På kuppeltelte er der også flere varianter, der har et løst, ydre telt. Dette kaldes et Flysheet, og skal lægges over det indvendige telt. Det kan være en nødvendighed, hvis du camperer i meget varmt klima, hvor det sjældent regner.

Beskyttelsesgulve og floorprint

Floorprint og beskyttelsesgulv er rent beset det samme, og er et løst gulv, der skal lægges under selve teltet. Et beskyttelsesgulv forlænger teltets levetid, primært fordi teltets bund beskyttes. Herudover reduceres mængden af kondens i teltet. Mange beskyttelsesgulv dækker ikke kun selve opholdsrummet i teltet, men beskytter også apsis.

Ventilation

Det måske vigtigste på teltet er faktisk ventilationen, og det er en betingelse for en behagelig oplevelse. Det gælder uanset, om du skal bruge teltet i sommervarmen eller i frostgrader. Mange telte er konstrueret således, at det ydre telt ikke går helt ned til jorden. Det er med til at sikre, at der gennemstrømmer luft nedefra og op, hvilket sikrer ventilation i teltet.

Ventilation om vinteren?

Lufttilstrømning er ikke på samme måde ideelt om vinteren, hvor luften er meget kold. Hvis man camperer meget om vinteren, bør teltet derfor gå helt ned til jorden, for netop at undgå denne lufttilstrømning. Ventilationen til teltet skal i stedet komme lidt længere oppefra. Det handler her om at holde ventilationsåbningerne så åbne, som det er muligt – det sidste du skal gøre, er i al fald at lukke helt til. Husk her på, at teltet ikke er en opvarmet hytte. Det er soveposen, der skal holde dig varm.

Du surfer netop nu i inkognitotilstand og kan ikke gemme dine personlige favoritter,. For at kunne buge denne funktion, aflut inkognitotilstand og besøg vores webshop på nyt. Luk!